5 καλοί λόγοι για να ξεκινήσουμε την κομποστοποίηση απορριμμάτων στο σπίτι

0
161

Από πρακτική άποψη, όσοι κομποστοποιούν το κάνουν κατά βάση επειδή θέλουν να μεγαλώσουν έναν δικό τους κήπο. Η επιθυμία να δημιουργήσουν ένα μέρος με φρέσκα και υγιεινά λαχανικά είναι βέβαια ένα ισχυρό κίνητρο. Όμως, η κομποστοποίηση σημαίνει πολλά περισσότερα από την οικιακή κηπουρική…

 

Ηκομποστοποίηση είναι ένας υπέροχος τρόπος για να γίνουμε πιο δημιουργικοί και να έρθουμε περισσότερο σε επαφή με τη φύση. Ακόμη, προωθεί την ανακύκλωση και επαναχρησιμοποίηση της οργανικής ύλης ενώ συμβάλλει στη μείωση του οικολογικού μας αποτυπώματος. Είναι μία διαδικασία που έχει πολλά οφέλη από πολλές διαφορετικές απόψεις και μάλλον αξίζει να της δώσουμε μία ευκαιρία!

Γνωρίζατε ότι το 1/3 των οικιακών αποβλήτων είναι βιοδιασπώμενα και μπορούν να κομποστοποιηθούν;

Τα υπολείμματα φαγητού που αποσυντίθενται στις χωματερές είναι η δεύτερη μεγαλύτερη πηγή εκπομπής μεθανίου. Για το λόγο αυτό πολλές χώρες και τοπικές κοινότητες διαθέτουν ειδικούς κάδους ή σημεία συλλογής όπου μπορούν οι πολίτες να αφήνουν τα απορρίμματα αυτού του τύπου. Στη συνέχεια οι οργανικές ύλες συλλέγονται και οδηγούνται σε βιομηχανικές μονάδες κομποστοποίησης.

Όμως η παραπάνω πρακτική δεν είναι ακόμη διαδεδομένη στη χώρα μας. Τι μπορούμε λοιπόν να κάνουμε εμείς που δεν υπάρχει στη γειτονιά μας ο ειδικός κάδος; Μήπως ήρθε η ώρα να δώσουμε αξία στα υπολείμματα του φαγητού μας; Και μήπως είναι η κατάλληλη στιγμή να ενθαρρύνουμε και τους άλλους να ξεκινήσουν την κομποστοποίηση και να προωθήσουμε τη δημιουργία ενός οικολογικού κήπου στο σπίτι;

Διαβάστε: Κατασκευή | Φτιάξτε εύκολα κάδο κομποστοποίησης

5 καλοί λόγοι για να ξεκινήσουμε την κομποστοποίηση

  1. Είναι ένας εύκολος τρόπος να μειώσουμε τα απορρίμματα του νοικοκυριού μας

Το 1/3 των οικιακών απορριμμάτων αποτελείται από υπολείμματα φαγητού. Εάν κομποστοποιήσουμε όλα αυτά τα «σκουπίδια» και τα απομακρύνουμε από τον κάδο απορριμμάτων, κάνουμε ένα τεράστια βήμα μείωσης του περιβαλλοντικού μας αποτυπώματος.

Και η κομποστοποίηση είναι πολύ ευκολότερη από όσο νομίζουμε. Εάν ανήκουμε σε αυτούς που ήδη διαχωρίζουν τα σκουπίδια ανάλογα με το υλικό τους για την ανακύκλωση, είναι πολύ εύκολο να μπει στη ρουτίνα μας. Το μόνο που χρειαζόμαστε είναι ένα επιπλέον δοχείο που θα χρησιμεύσει ως κάδος κομποστοποίησης. Ακόμη, να γνωρίζουμε ποια υλικά μπορούν να μπουν εκεί. Ο καλύτερος τρόπος για να μάθουμε ποια υλικά μπορούν να κομποστοποιηθούν είναι να ελέγξουμε τις άπειρες πηγές που υπάρχουν στο διαδίκτυο ή να ρωτήσουμε κάποιον πιο έμπειρο πάνω στο θέμα.

  1. Τα προϊόντα κομποστοποίησης είναι πολύ θρεπτικά για το χώμα

Τα υπολείμματα φαγητού μπορούν να κομποστοποιηθούν σε ένα εξαιρετικό, φυσικό λίπασμα που περιέχει πολλά θρεπτικά συστατικά και υγρασία για το χώμα. Το να διατηρήσουμε ένα υγιές χώμα είναι απαραίτητο για να καλλιεργήσουμε έναν υγιή κήπο με φρούτα, λαχανικά και φυτά.

Όταν χρησιμοποιούμε υπολείμματα φρούτων και λαχανικών, χορταρικά και οργανικές ύλες πετυχαίνουμε με αποτελεσματικό τρόπο να τις επαναχρησιμοποιήσουμε ως λίπασμα για τον κήπο μας. Επιπλέον, έτσι προωθείται η οικολογική καλλιέργεια και η εξυγίανση του κηπευτικού χώματος.

Εάν λοιπόν ασχολείστε με την κηπουρική ή απλώς σκέφτεστε να ξεκινήσετε τώρα, μάθετε πως δεν υπάρχει λόγος να αγοράζετε λιπάσματα τη στιγμή που μπορείτε να φτιάξετε το δικό σας! Τα προϊόντα της κομποστοποίησης παρέχουν στο χώμα όλα όσα χρειάζεται για να καλλιεργηθούν τα φυτά σας. Και το βασικότερο; Είναι οικολογικά και δωρεάν!

  1. Μειώνονται οι εκπομπές καυσαερίων των οχημάτων

Θα αναρωτιέστε βέβαια, τι σχέση έχουν τα οχήματα με την κομποστοποίηση; Είναι απλό. Όσο περισσότερα απορρίμματα καταλήγουν στους κάδους, τόσο περισσότερα απορριμματοφόρα πρέπει να έρχονται για να τα μαζέψουν. Εάν από την άλλη βάζουμε περισσότερα από τα σκουπίδια μας στον κάδο κομποστοποίησης του σπιτιού μας, μειώνονται οι ποσότητες που θα καταλήξουν στους κάδους απορριμμάτων. Παράλληλα, θα ελαττωθεί η υπερσυσσώρευση απορριμμάτων στις χωματερές, που όλοι γνωρίζουμε πόσο επιζήμια είναι για το περιβάλλον.

Διαβάστε ακόμη: Φυσικές, οικολογικές και ανέξοδες ιδέες για να παραμείνετε ζεστοί τον χειμώνα

  1. Μειώνεται το περιβαλλοντικό μας αποτύπωμα

Η κομποστοποίηση συμβάλλει στην μείωση του περιβαλλοντικού μας αποτυπώματος με δύο τρόπους: Πρώτον, τα υπολείμματα φαγητών που σαπίζουν στις χωματερές είναι η δεύτερη μεγαλύτερη πηγή εκπομπής μεθανίου στον πλανήτη. Συνεπώς η κομποστοποίησή τους μειώνει αυτές τις εκπομπές. Δεύτερον, η κομποστοποίηση στο σπίτι σημαίνει, όπως προαναφέραμε, ότι θα κινηθούν λιγότερα οχήματα για την περισυλλογή των απορριμμάτων. Έτσι ελαττώνονται οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα που είναι επιβλαβείς για το περιβάλλον.

  1. Ελέγχουμε τι μπαίνει στο χώμα μας (και τον οργανισμό μας)

Συνεχώς βομβαρδιζόμαστε από πληροφορίες σχετικά με το τι είναι καλό και τι όχι για τον οργανισμό μας. Υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που επιθυμούν να ανακτήσουν τον έλεγχο των υλικών που εισέρχονται στο σώμα τους με την μορφή του φαγητού. Όταν τροφοδοτούμε το έδαφος με υλικά που προέρχονται από τα απορρίμματά μας, μπορούμε να έχουμε τη σιγουριά πως ξέρουμε ακριβώς τι περιέχει. Ακόμη, έτσι αποφεύγουμε τα χημικά και τα λιπάσματα των οποίων τη σύσταση δεν γνωρίζουμε.

Ενώ είναι πιο εύκολο και γρήγορο να προμηθευτούμε από ένα κατάστημα το λίπασμα που χρειαζόμαστε, η χαρά της δημιουργίας που προσφέρει η κομποστοποίηση είναι ένα από τα θετικά της διαδικασίας της κηπουρικής. Ακόμη, αν αναλογιστούμε ότι με αυτό τον τρόπο ωφελούμε πολλαπλά το περιβάλλον, τα θετικά γίνονται ακόμη περισσότερα. Και βέβαια, είναι γνωστό ότι τα χημικά λιπάσματα, πέραν του ότι επιβαρύνουν το χώμα, τους υδροφόρους ορίζοντες και γενικότερα το περιβάλλον, συσσωρεύονται στον οργανισμό προκαλώντας σοβαρά προβλήματα υγείας. Δεν είναι λοιπόν καλύτερο να καλλιεργούμε τον κήπο μας χωρίς αυτά;

Ας θυμόμαστε ότι ένα υγιές χώμα μπορεί να παράξει υγιή τρόφιμα. Αυτό και πολλοί ακόμη παράγοντες συνηγορούν υπέρ του να ξεκινήσουμε σήμερα κιόλας την κομποστοποίηση. Η ευχάριστη αυτή δραστηριότητα, μπορεί να μετατρέψει την οικολογική κηπουρική στο αγαπημένο μας χόμπι και ταυτόχρονα να αλλάξει την ποιότητα του εδάφους προς όφελος του πλανήτη. Δεν υπάρχει λοιπόν κανένας λόγος για να μην την εντάξουμε στην καθημερινότητά μας!

Με πληροφορίες από: www.brightvibes.com

 

Newsletter εγγραφή

 

Όμορφη Ζωή Άρθρα

Σχολιάστε

Για να καταχωρήσετε το σχόλιο σας, συνδεθείτε με...Αφήστε το σχόλιό σας !
Γράψτε το όνομά σας