Εξετάζοντας τα στερεότυπα που σχετίζονται με το χρώμα των μαλλιών

0
219

Ας ρίξουμε μία ματιά στις ταμπέλες «χαζή ξανθιά», «έξυπνη καστανή» και «φλογερή κοκκινομάλλα».

 

Το χρώμα των μαλλιών είναι μία σημαντική παράμετρος του πώς οι άνθρωποι προσδιορίζουν τον εαυτό τους και πώς τους προσδιορίζουν οι άλλοι. Με την πάροδο του χρόνου, συγκεκριμένα χρώματα μαλλιών έχουν συσχετιστεί με διαφορετικά στοιχεία της προσωπικότητας και μελέτες δείχνουν ότι το χρώμα των μαλλιών κουβαλά συγκεκριμένες προκαταλήψεις. Τα στερεότυπα σχετίζονται με το φυσικό χρώμα των μαλλιών. Έτσι, οι ξανθιές είναι χαζές, οι καστανές είναι έξυπνες και οι κοκκινομάλλες έχουν φλογερό ταπεραμέντο. Αυτές οι αντιλήψεις μπορεί να οδηγήσουν σε προκαταλήψεις που επηρεάζουν ακόμη και την προσωπική μας ζωή.

Οι ξανθιές «σεξοβόμβες» και οι «χαζές» ξανθιές

Υπάρχουν πολλές γενικεύσεις που συνδέονται με τα άτομα με ξανθά μαλλιά και κυρίως με τις γυναίκες. Τα ξανθά μαλλιά συχνά θεωρούνται ελκυστικά, λαμπερά και σέξι. Οι ξανθές γυναίκες θεωρούνται ακόμη δημοφιλείς και συναρπαστικές. Πολλοί άνθρωποι βάφουν τα μαλλιά τους σε αυτό το χρώμα, ώστε να ταυτιστούν με τα συγκεκριμένα στερεότυπα.

Μολονότι το ξανθό χρώμα είναι αξιοζήλευτο, οι γυναίκες με αυτά τα μαλλιά συχνά αντιμετωπίζονται ως κενές, αφελείς ή χαζές. Μία ξανθιά γυναίκα, θεωρείται στερεοτυπικά ότι βασίζεται στην εμφάνισή της και όχι στην ευφυία της. Ακόμη, υπάρχει η αντίληψη ότι οι άντρες θεωρούν τις ξανθιές γυναίκες πιο ελκυστικές, συγκριτικά με τις υπόλοιπες.

Η «χαζή ξανθιά» είναι ένα στερεότυπο που αναπαρήγαγαν κυρίως οι ταινίες του Χόλυγουντ. Ωστόσο, έχει αναπτυχθεί και μία ολόκληρη κατηγορία αστείων, τα γνωστά σε όλους μας ανέκδοτα για ξανθιές, που εκμεταλλεύονται το στερεότυπο ότι οι ξανθιές γυναίκες είναι χαζές. Τα αστεία αυτά στοχοποιούν κυρίως τις γυναίκες, όμως υπάρχουν και κάποια αντίστοιχα που αναφέρονται στον «χαζό ξανθό άντρα», στον «χαζούλη» ή τον «τύπο που κάνει σερφ».

Οι έξυπνες μελαχρινές και οι ψηλοί, μελαχρινοί και όμορφοι άντρες

Το αντίθετο της «άμυαλης ξανθιάς» είναι η «έξυπνη μελαχρινή». Οι γυναίκες με καστανά μαλλιά θεωρούνται πιο έξυπνες, εκλεπτυσμένες και σοβαρές. Συνάμα, οι μελαχρινές συνοδεύονται από το μύθο του ευαίσθητου κοριτσιού της διπλανής πόρτας. Το καστανό είναι το πιο συνηθισμένο χρώμα μαλλιών και έτσι οι γυναίκες με αυτά τα μαλλιά μπορούν να χαρακτηριστούν ως αδιάφορες και βαρετές.

Αντιθέτως, το Χόλυγουντ έχει μία προτίμηση στους μελαχρινούς άντρες, ειδικά σε εκείνους που είναι «ψηλοί, σκουρόχρωμοι και όμορφοι». Τα σκούρα μαλλιά θεωρούνται μυστηριώδη και εξωτικά. Στην pop κουλτούρα οι άνθρωποι με σκούρα χαρακτηριστικά είναι πολλές φορές μοχθηροί, αναξιόπιστοι και διαβολικοί.

Οι φλογερές κοκκινομάλλες

Τα κόκκινα μαλλιά έχουν εμπνεύσει πολλούς καλλιτέχνες όπως ο Dante Gabriel Rossetti και ο Sandro Botticelli. Τα φυσικά κόκκινα μαλλιά θεωρούνται εντυπωσιακά, ασυνήθιστα και σπάνια. Στατιστικά εμφανίζονται μόνο στο 2-3% του παγκόσμιου πληθυσμού της γης.

Παραδόξως, οι κοκκινομάλλες έχουν στιγματιστεί κατά τη διάρκεια της ιστορίας και έχουν κατηγορηθεί πως είναι βαμπίρ, μάγισσες και δαίμονες. Κατά τη διάρκεια του μεσαίωνα, πολλές γυναίκες θανατώθηκαν απλώς και μόνο λόγω του χρώματος των μαλλιών τους. Ο φόβος για το κόκκινο χρώμα πιθανόν να πηγάζει από τα βιβλικά χρόνια, επειδή πολλοί εικονογράφοι απεικόνιζαν τον Ιούδα να έχει κόκκινα μαλλιά και γένια.

Οι άνθρωποι με κόκκινα μαλλιά συχνά θεωρείται ότι έχουν συγκεκριμένα χαρακτηριστικά, βάσει του χρώματός τους. Κατηγοριοποιούνται ως εύθικτοι, ορμητικοί και άγριοι. Οι προσωπικότητές τους θεωρείται ότι μιμούνται τα μαλλιά τους και έτσι αντιμετωπίζονται ως παθιασμένοι, που θυμώνουν εύκολα και θερμόαιμοι. Οι κοκκινομάλλες γυναίκες θεωρούνται αστείες και περίεργες. Ακόμη, υπάρχουν γενικεύσεις αναφορικά με το δέρμα: πολλοί πιστεύουν ότι οι κοκκινομάλλες ότι έχουν πολύ λευκό δέρμα και φακίδες, ότι δεν έχουν βλεφαρίδες και ότι δεν μπορούν να βγουν στον ήλιο χωρίς να καούν.

Οι προκαταλήψεις απέναντι στα κόκκινα μαλλιά

Τα κόκκινα μαλλιά μετατρέπονται στο πιο σημαντικό χαρακτηριστικό εκείνων που τα έχουν. Οι άνθρωποι με κόκκινα μαλλιά συχνά νομίζουν ότι το χρώμα αυτό τους δίνει υπερδυνάμεις. Ωστόσο, τα στερεότυπα ενδέχεται να επηρεάζουν αρνητικά τις ζωές τους. Συχνά έχουν χαμηλή αυτοεκτίμηση, ανασφάλειες και μία βαθιά αίσθηση ότι είναι διαφορετικοί από τους άλλους ανθρώπους. Οι προκαταλήψεις και το bullying είναι κοινά προβλήματα που πρέπει να αντιμετωπίσουν.

Τα τελευταία χρόνια έχουν σημειωθεί αρκετές αυτοκτονίες που σχετίζονται με το bullying που λάμβαναν οι άνθρωποι με κόκκινα μαλλιά. Βέβαια, υπάρχουν πολλά στερεότυπα που συνδέονται και με άλλα μαλλιά, όπως τα γκρι ή τα καθόλου μαλλιά.

Ωστόσο, σε κάθε περίπτωση τα μαλλιά είναι κομμάτι του ποιοι είμαστε. Είναι κομμάτι της ταυτότητάς μας. Όμως δεν αντικατοπτρίζουν την προσωπικότητά μας, παρότι μπορεί να επηρεάσουν ο πώς μας βλέπουν ή μας συμπεριφέρονται οι άνθρωποι γύρω μας.

Με πληροφορίες από: www.psychologytoday.com

 

Newsletter εγγραφή

 

Όμορφη Ζωή Άρθρα

Σχολιάστε

Για να καταχωρήσετε το σχόλιο σας, συνδεθείτε με...Αφήστε το σχόλιό σας !
Γράψτε το όνομά σας