Μπορεί η ευγνωμοσύνη να μας βοηθήσει να ζούμε πιο βιώσιμα;

0
67

Μία νέα έρευνα διαπιστώνει ότι όταν οι άνθρωποι είναι ευγνώμονες, είναι λιγότερο πιθανόν να κάνουν υπερανάληψη των διαθέσιμων κοινών πόρων.

 

Ενα από τα πρώτα πράγματα που συνέβησαν όταν ξέσπασε η πανδημία είναι ότι τα ράφια των σούπερ μάρκετ άδειασαν και οι καταναλωτές συνωστίζονταν για να αγοράσουν χαρτί τουαλέτας. Τα άδεια ράφια αποκάλυψαν μία βαθιά ριζωμένη ανθρώπινη τάση – να αρπάζουμε όσο περισσότερα μπορούμε όταν τα εφόδια μειώνονται.

Και όσο η κλιματική αλλαγή απειλεί τους φυσικούς πόρους, τέτοιες φρενήρεις συμπεριφορές θα μπορούσαν να γίνουν η νέα πραγματικότητα. Όμως δεν είναι αναπόφευκτες. Μία νέα έρευνα υποστηρίζει ότι όταν οι άνθρωποι αισθάνονται ευγνωμοσύνη για αυτά που έχουν, είναι λιγότερο πιθανό να υπερσυλλέγουν πόρους. Η έρευνα παρέχει στοιχεία για το ότι η ευγνωμοσύνη είναι χρήσιμη για την υιοθέτηση μιας πιο βιώσιμης συμπεριφοράς. Από την άλλη, ψυχολόγοι υποστηρίζουν ότι η ευγνωμοσύνη μειώνει τη συλλογική μας τάση να παίρνουμε περισσότερα από αυτά που μοιραζόμαστε.

Ένα εξαντλημένο κοινό

Οι υποστηρικτές της αειφόρου ανάπτυξης τείνουν να αντιμετωπίζουν αυτό που ο οικολόγος Garrett Hardin ονόμασε «τραγωδία των κοινών»: Οι άνθρωποι συσσωρεύουν πόρους για να διασφαλίσουν ότι μπορούν να καλύψουν τις δικές τους ανάγκες, αλλά η προκύπτουσα έλλειψη επηρεάζει την ευημερία όλων.

Η Shanyu Kates, συγγραφέας της έρευνας και ο επιβλέποντας καθηγητής της, David DeSteno, θέλησαν να εξερευνήσουν νέους πιθανούς τρόπους για να προλάβουν αυτή την τραγωδία. Σε μια μελέτη, «στρατολόγησαν» 155 προπτυχιακούς φοιτητές και προκάλεσαν ευγνωμοσύνη σε μια ομάδα, κάνοντάς τους να γράψουν για μια εποχή που ένιωθαν ευγνώμονες. Οι υπόλοιποι φοιτητές της ομάδας ελέγχου περιέγραψαν γεγονότα από μια τυπική μέρα.

Μετά από αυτήν την άσκηση γραφής, όλοι οι συμμετέχοντες έλαβαν μέρος σε ένα παιχνίδι όπου αποφάσιζαν πόσους πόντους πόρων να εξαγάγουν από μια συλλογική τράπεζα. Το παιχνίδι ξεκίνησε με μια κοινή δεξαμενή 200 πόντων. Για κάθε γύρο του παιχνιδιού οι συμμετέχοντες μπορούσαν να  κερδίσουν έναν ορισμένο αριθμό πόντων – μεταξύ μηδέν και 10 – και ό, τι βγαίνει θα πήγαινε στους ίδιους.

Για να βεβαιωθούν ότι οι άνθρωποι θα εκτιμούσαν τους πόντους, οι ερευνητές δήλωσαν στους φοιτητές ότι όσο περισσότερους πόντους κέρδιζαν, τόσο πιθανότερο ήταν να κερδίσουν ένα χρηματικό έπαθλο 200 δολαρίων. Καθ’ όλη τη διάρκεια του παιχνιδιού, οι συμμετέχοντες μπορούσαν να δουν πόσους πόντους είχαν πάρει άλλοι παίκτες και πόσοι πόντοι είχαν απομείνει. Αφού παίχτηκε κάθε γύρος, οι ερευνητές αύξησαν το bank point κατά 10% για να μιμηθούν την αναγέννηση των πραγματικών πόρων.

Όταν οι Kates και DeSteno συνέλεξαν τα αποτελέσματα, προέκυψε μια σημαντική διαφορά μεταξύ της ομάδας ευγνωμοσύνης και της ομάδας ελέγχου. Η ομάδα ελέγχουν πήρε σημαντικά περισσότερους πόντους από την δεξαμενή όταν την είδαν να αδειάζει γρήγορα. Η ομάδα ευγνωμοσύνης από την άλλη, συνέλεξε περίπου τους ίδιους πόντους, ανεξάρτητα από το πόσο αργά ή γρήγορα άδειαζε η δεξαμενή.

Σε μια δεύτερη σχετική μελέτη, οι Kates και DeSteno χώρισαν 224 συμμετέχοντες σε τρεις ομάδες. Η μία έγραψε για την ευγνωμοσύνη και η άλλη για μια ευτυχισμένη στιγμή στη ζωή τους. Η ομάδα ελέγχου έγραψε για την καθημερινή τους ρουτίνα. Ακριβώς όπως στην πρώτη μελέτη, η ομάδα ευγνωμοσύνης απέφυγε από την υπερβολική εξόρυξη πόρων στο παιχνίδι, ακόμη και όταν στραγγίζονταν γρήγορα. Το να νιώθεις ευτυχία, ωστόσο, δεν ενέπνευσε τους ανθρώπους να δείξουν το ίδιο είδος αυτοσυγκράτησης.

«Εάν βρίσκεστε σε ουδέτερη ή χαρούμενη κατάσταση, αυξάνετε την ποσότητα λήψης πόρων όταν η δεξαμενή εξαντλείται», λέει η Kates. «Όμως, για ευγνωμοσύνη, αυτό το αποτέλεσμα διαγράφεται. Δεν έχει σημασία αν οι άλλοι γύρω σας κάνουν υπερβολική λήψη και οι πόροι εξαντλούνται – δεν θα κάνετε υπερβολική λήψη [από την δεξαμενή]».

Η διαρκής δύναμη της ευγνωμοσύνης

Η μελέτη των Kates και DeSteno δεν αναφέρει συγκεκριμένα γιατί οι ευγνώμονες άνθρωποι ίσως είναι ικανοί να συμπεριφέρονται περισσότερο βιώσιμα από εκείνους που απλά αισθάνονται καλά. Ωστόσο, όπως επισημαίνει η Kates, προηγούμενη έρευνα έχει δείξει ότι η ευτυχία μερικές φορές μας κάνει περισσότερο εγωκεντρικούς και αναζητούμε καταστάσεις που υπόσχονται ακόμη περισσότερη ευτυχία.

«Όταν αισθάνεστε χαρά, μπορεί να μην θέλετε να την θυσιάσετε καταναλώνοντας λιγότερα προκειμένου να συντηρήσετε την ομάδα σας», λέει η Kates.

Η ευγνωμοσύνη, από την άλλη πλευρά, προωθεί την ευημερία και την κοινωνική ευαισθητοποίηση, όπως δείχνουν πολλές μελέτες. Σε μια μελέτη του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας, μαθητές γυμνασίου αφιέρωσαν 10 λεπτά την εβδομάδα γράφοντας επιστολές ευγνωμοσύνης σε φίλους, προπονητές και άλλα άτομα με επιρροή. Αργότερα ανέφεραν ότι αισθάνονται πιο ικανοποιημένοι με τη ζωή τους και πιο συνδεδεμένοι με άλλους γύρω τους, συγκριτικά με την ομάδα ελέγχου.

Αυτή η αίσθηση σύνδεσης θα μπορούσε να εμπνεύσει γενναιόδωρη ή βιώσιμη δράση. Σε μια μετα-ανάλυση 91 ερευνών, μελετητές στο Πανεπιστήμιο του Nottingham βρήκαν μια ισχυρή σύνδεση μεταξύ ευγνωμοσύνης και κοινωνικής συμπεριφορά. «Η αειφορία απαιτεί δράση για μελλοντικό όφελος καθώς και συλλογικό όφελος», λέει η Kates. «Η ευγνωμοσύνη προάγει αυτές τις διαστάσεις – μας κάνει να συμπεριφερόμαστε πιο κοινωνικά και μας κάνει πιο συνεργατικούς με άλλους».

Κάτι παρόμοιο με την αρχή της αμοιβαιότητας μπορεί επίσης να μπαίνει σε λειτουργία. Όταν κάποιος σας δίνει κάτι, αισθάνεστε υποχρεωμένοι να δώσετε κάτι πίσω. Με τον ίδιο τρόπο, όταν οι άνθρωποι αισθάνονται ευγνώμονες για την καλή τύχη ή για τις συνεισφορές που έχουν κάνει άλλοι στη ζωή τους, μπορεί να είναι πιο πιθανό να αναζητήσουν τρόπους για να συνεισφέρουν στο κοινό καλό.

Μελλοντικές παρεμβάσεις

Η παρατηρούμενη σχέση μεταξύ ευγνωμοσύνης και βιώσιμης συμπεριφοράς σημαίνει ότι οι ασκήσεις ευγνωμοσύνης θα μπορούσαν ενδεχομένως να βοηθήσουν να διατηρηθεί ο πλανήτης ζωντανός μακροπρόθεσμα. «Αν είμαστε αρκετά τυχεροί που ζούμε σε ένα μέρος του κόσμου που μας προσφέρει καθαρό, πόσιμο νερό, ας είμαστε ευγνώμονες κάθε φορά που το χρησιμοποιούμε», λέει ο Allison. «Με την απερήμωση των δυτικών ΗΠΑ, αυτή η απλή πρακτική ευγνωμοσύνης σε μαζικό επίπεδο μπορεί να προλάβει την καταστροφή».

Ωστόσο, σύμφωνα με την Kates, πρέπει να γίνει περισσότερη έρευνα για να διευκρινιστεί ποιες πτυχές της ευγνωμοσύνης θα μπορούσαν να προωθήσουν τη βιώσιμη συμπεριφορά και γιατί. Σχεδιάζει μια νέα μελέτη που εξετάζει πώς η συμπεριφορά των μεμονωμένων παικτών κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού πόρων επηρεάζει τη συμπεριφορά των άλλων γύρω τους. «Μήπως μια ομάδα ευχαριστημένων ανθρώπων έχει καλύτερη απόδοση στο παιχνίδι από εκείνους που κανένας τους δεν είναι ευγνώμων; Και τι συμβαίνει εάν μόνο ένα άτομο στην ομάδα αισθάνεται ευγνώμων; Είναι αρκετό για να αλλάξει η συμπεριφορά των άλλων;»

«Είναι ελπιδοφόρο να σκεφτούμε και να μετρήσουμε πώς η καλλιέργεια μακροχρόνιας ευγνωμοσύνης μέσω της καθημερινής πρακτικής μπορεί να είναι χρήσιμη σε αυτήν τη μάχη ενάντια στην κλιματική αλλαγή», λέει η Kates, «και να μπορεί να είναι το σημείο εκκίνησης για μεγάλες αλλαγές συμπεριφοράς».

Πηγή: greatergood.berkeley.edu

 

Newsletter εγγραφή

 

Όμορφη Ζωή Άρθρα

Σχολιάστε

Για να καταχωρήσετε το σχόλιο σας, συνδεθείτε με...Αφήστε το σχόλιό σας !
Γράψτε το όνομά σας