Savasana | Ποια είναι η δυσκολότερη, εύκολη θέση στην yoga;

0
398

Όσοι κάνουν yoga αρκετό καιρό, έχουν εκτιμήσει την αξία της θέσης αυτής και περιμένουν το τέλος του μαθήματος, για να μπουν με ευγνωμοσύνη στην savasana. Υπάρχει όμως πολύς κόσμος που δυσκολεύεται να χαλαρώσει και να αφεθεί. Σε αυτή την περίπτωση η savasana, μπορεί να γίνει η δυσκολότερη θέση που υπάρχει. Ας δούμε ποια είναι η φιλοσοφία, τα οφέλη και ο τρόπος με τον οποίο μπορούμε να μπούμε στην “δυσκολότερη εύκολη θέση της yoga”, η οποία σίγουρα είναι και από τις σημαντικότερες του συστήματος.

 

Savasana ή shavasana, είναι η ύπτια θεραπευτική θέση που χρησιμοποιείται στο τέλος κάθε μαθήματος yoga, για να μας βάλει σε κατάσταση σωματικής και πνευματικής χαλάρωσης.

Είναι ίσως η πρώτη λέξη που μαθαίνει κάποιος, όταν αρχίζει να πρωτοκάνει yoga.

Η λέξη savasana αποτελείται από τα δύο συνθετικά των σανσκριτικών λέξεων “asana”, που σημαίνει θέση-στάση του σώματος και “sava” που σημαίνει πτώμα. Μας παραπέμπει λοιπόν σε μια θέση απόλυτης ακινησίας, με το σώμα ξαπλωμένο στο έδαφος, τελείως χαλαρό και με τα μάτια κλειστά.

Είναι μια εύκολη θέση ή μήπως όχι;

H αλήθεια είναι ότι η savasana κατατάσσεται στις εύκολες θέσεις. Δεν χρειάζεται καμία μυϊκή δύναμη, κανέναν βαθμό ευλυγισίας, ούτε καν ισορροπία ,γιατί απλώς αυτό που χρειάζεται να κάνεις είναι… να ξαπλώσεις.

Ας υποθέσουμε λοιπόν ότι αυτό, είναι εύκολο για κάποιον. Να μείνει δηλαδή, για 10’ λεπτά ξαπλωμένος και ακίνητος, κρατώντας τα μάτια του κλειστά. Τώρα, ας βάλουμε στην εξίσωση και το κομμάτι του μυαλού, το οποίο κατά την διάρκεια της χαλάρωσης παραμένει σε μια αντίστοιχη κατάσταση ηρεμίας και σταθερότητας. Πόσο απλό είναι αυτό;

H απάντηση είναι, “όχι τόσο απλό!”

Όταν δεν κάνουμε τίποτα αλλά απλώς “είμαστε”.

Στο σημείο αυτό, τα πράγματα αποκτούν μια άλλη διάσταση. Γιατί ενώ μπορεί να τα έχουμε καταφέρει στην διάρκεια του μαθήματος με ότι έχει να κάνει με την κίνηση, τις θέσεις, την δύναμη ή την ευλυγισία, έρχεται η ώρα της αλήθειας.

Η ώρα της αλήθειας, είναι η savasana. Είναι η ώρα (10’ λεπτά συνήθως), που δεν χρειάζεται να κάνουμε κάτι. Που απλώς αφηνόμαστε και απλώς είμαστε. Είμαστε ότι πιο κοντινό στον πραγματικό μας εαυτό. Ότι πιο κοντινό στο πιο ανθρώπινο μας κομμάτι. Ότι πιο κοντινό, στην πιο ευάλωτη και ευαίσθητη μας πλευρά. Χωρίς ταμπέλα, χωρίς ιδιότητα, χωρίς δύναμη, χωρίς ευλυγισία, χωρίς κανενός είδους ναρκισσισμό. Χωρίς επίσης κανένα έλεγχο.

Αυτό δεν είναι ούτε εύκολο, ούτε απλό.

Δεν έχουμε μάθει να αφηνόμαστε. Δεν έχουμε μάθει ότι όσο ευάλωτοι είμαστε, άλλο τόσο προστατευμένοι. Δεν έχουμε μάθει ότι όσο και αν μπορούμε να διαχειριστούμε το σώμα μας, την δύναμή μας, την πρόθεσή μας, τα λόγια μας, άλλο τόσο κάποια πράγματα είναι έξω από εμάς. Είναι εκτός του δικού μας ελέγχου.

Η θέση του πτώματος

Φυσικά και το όνομά της δεν είναι τυχαίο.

Savasana σημαίνει θέση του πτώματος. Η πρώτη ανάγνωση έχει να κάνει με το γεγονός ότι στην θέση αυτή, είμαστε ξαπλωμένοι και ακίνητοι με τα μάτια κλειστά. Όμως η δεύτερη ανάγνωση, έχει να κάνει με το γεγονός ότι η θέση αυτή μας φέρνει με άμεσο τρόπο σε επαφή, με αυτό που θα λέγαμε… μεταφυσικό. Όχι απαραίτητα την ιδέα του θανάτου, αλλά την ιδέα του μη-ελέγχου και την ιδέα του θεϊκού. Ότι δηλαδή η ανθρώπινη μας διάσταση δεν μπορεί να τα ελέγχει όλα, ότι μπορούμε να μάθουμε να αφηνόμαστε στα πράγματα ή στην ροή των πραγμάτων και να νιώθουμε ασφαλείς μέσα από τον μη-έλεγχο.

Ότι υπάρχει κάτι πέρα και πάνω από εμάς που κάνει την γη να γυρίζει, ακόμη και όταν εμείς έχουμε πάψει να προσπαθούμε. Και ίσως αυτός είναι ένας τρόπος να συμφιλιωθούμε με την ανθρώπινη μας υπόσταση, αλλά ακόμη και με την ιδέα του θανάτου.

Διαβάστε ακόμη: Svadhisthana | Το chakra του ερωτισμού και της απόλαυσης

Το μυαλό που πάντα τρέχει

Σε αυτή την ιστορία, αυτό που πάντα θα μας εμποδίζει να αφεθούμε είναι ο νους. Μπορεί να ξαπλώνουμε στην savasana, μπορεί το σώμα να καταφέρνει να χαλαρώσει, να μείνει ακίνητο. Ο νους όμως ποτέ! O νους αρχίζει να τρέχει πέρα δώθε, να θυμάται, να ανησυχεί, να αμφισβητεί, να εκλογικεύει…

-τι κάνω τώρα εγώ εδώ;
-τι θα φάμε το βράδυ;
-γιατί μου είπε ότι θέλει να με δει;
-θυμάμαι στην πέμπτη δημοτικού είχα μια φούστα με κάτι παπαγάλους
-άντε να τελειώνουμε, έχουμε και δουλειές
-καλό ήταν το μάθημα σήμερα
-τί θα κάνω με τον λογαριασμό του πετρελαίου;
-δεν υπάρχει περίπτωση να βρω άντρα
-ωραία ήταν χθες με τον Μιχάλη
-λες να με έχουν γράψει εκεί που πάρκαρα;
-αχ είμαι πολύ ενθουσιασμένη

Και οι σκέψεις συνεχίζονται και συνεχίζονται… Ο νους πετάει από το ένα στο άλλο και ο στόχος φυσικά δεν είναι να τον σταματήσουμε, αυτό είναι αδύνατο.

Ή σχεδόν αδύνατο…

Εκπαιδεύοντας τον νου

Ο νους ασκείται, εκπαιδεύεται όπως ασκείται και εκπαιδεύεται και το σώμα.

Με την savasana μαθαίνουμε σιγά σιγά, να αφηνόμαστε και απλώς να αναπνέουμε. Όταν αυτό γίνει κτήμα μας και αρχίσουμε να νιώθουμε άνετα μέσα σε αυτό, τότε και οι σκέψεις αρχίζουν να αραιώνουν. Δεν είναι τόσο καταιγιστικές, δεν διαδέχονται τόσο γρήγορα η μια την άλλη.

Ουσιαστικά μας αφήνουν χώρο για να βιώσουμε την αίσθηση του απλά “είμαι”, χωρίς κριτική, χωρίς αγωνία, και φυσικά χωρίς πολλές σκέψεις. Αυτή είναι η πραγματική χαλάρωση, η ηρεμία. Η κατάσταση που μπορεί να μας βοηθήσει να βγούμε από την το στρες που μπορεί να υπάρχει ακόμη και χωρίς να το καταλαβαίνουμε.

Αυτή η ιστορία είναι και το θεραπευτικό κομμάτι της savasana, το οποίο αξίζει να μάθουμε πως να διαχειριζόμαστε. Είναι το εργαλείο που μπορούμε να μάθουμε να χρησιμοποιούμε. Μπορούμε να την έχουμε στην φαρέτρα των καθημερινών μας συνηθειών.  Θα μας βοηθήσει να δούμε κομμάτια του εαυτού μας που μπορεί να είναι ακόμη και δυσλειτουργικά.

Ίσως ακόμη μας βοηθήσει να προχωρήσουμε παρακάτω, να εξελιχθούμε, να αναγνωρίσουμε επιθυμίες, να κάνουμε προσωπικές διαπιστώσεις, να βρούμε λύσεις, δυνάμεις και διεξόδους που νομίζαμε ότι δεν έχουμε.

Ένα ωραίο παράδειγμα

 Πόσο συνηθισμένο είναι στις μέρες μας να συνδέουμε ή ακόμη καλύτερα να συγχέουμε, την ιδέα της παραγωγικότητας με την προσωπική αξία;

Νιώθουμε επιβεβαιωμένοι, ασφαλείς, πετυχημένοι όταν κάνουμε πράγματα, όταν δηλαδή είμαστε παραγωγικοί. Δεν είναι όμως επιβεβαιωμένο, ότι όλα όσα κάνουμε έχουν αξία για εμάς προσωπικά, είναι ωφέλιμα και προάγουν την ευτυχία μας.

Η savasana είναι μια προσωπική ευκαιρία να έρθουμε σε επαφή με την απραξία. Όχι μόνο την σωματική αλλά και την πνευματική.

Όταν είμαστε σε savasana, δεν κάνουμε τίποτα. Σταδιακά αρχίζουμε να αραιώνουμε ακόμη και την συνειδητή σκέψη. Απλώς μένουμε, απλώς υπάρχουμε, απλώς είμαστε.

Στην αρχή αυτό μπορεί να εμπεριέχει ενοχές και βάρος, γιατί δεν είναι κάτι που έχουμε συνηθίσει και δεν υπάρχει στην κουλτούρα μας. Και όμως, μπορεί αυτή η συνθήκη να είναι πολύ πιο παραγωγική από άλλες.

Όταν ο νους είναι σταθερός και ήρεμος, δεν σημαίνει ότι είναι σε ύπνωση. Αντίθετα, μπορεί να είναι πολύ δημιουργικός, πολύ ανοιχτός, πολύ παραγωγικός. Είναι κάτι αντίστοιχο με την κατάσταση του νου όταν είμαστε σε διαλογισμό.

Γι΄αυτό και λέμε ότι η savasana είναι ένα προπαρασκευαστικό στάδιο για τον διαλογισμό, είναι μια άσκηση διαλογισμού.

Με τις οδηγίες ενός δασκάλου

Ένας δάσκαλος ή μια δασκάλα yoga, θα μας καθοδηγήσει για τον τρόπο που μπορούμε να μπούμε στην θέση αυτή.

Θα μας δώσει τις πρακτικές οδηγίες που αφορούν το σώμα, πως να τοποθετηθούμε, πως να ξαπλώσουμε, αν χρειάζεται να χρησιμοποιήσουμε μαξιλάρια, κουβέρτα ή γενικότερα ορισμένα props, δηλαδή βοηθητικά εξαρτήματα.

Αυτό γίνεται ανάλογα με την σωματική μας κατάσταση. Τις ιδιαιτερότητες που μπορεί να έχει το σώμα μας, κάποια ευπαθή σημεία που μπορεί να μας ενοχλούν και καλό θα ήταν να τα προστατέψουμε. Ο δάσκαλος θα μας δώσει την σωστή καθοδήγηση.

Όλα τα σώματα μπορούν να μπουν στην savasana. Είναι μια θέση που εφαρμόζεται από το πρώτο μάθημα. Στην πορεία ο μαθητής, βιώνει διαφορετικά την εμπειρία και σιγά σιγά μπαίνει πιο βαθιά και στο νοητικό κομμάτι.

Πως είναι η savasana πρακτικά;

Υπάρχει καθοδηγούμενη χαλάρωση, με σαφής οδηγίες όσον αφορά την διαχείριση του νου, όπως η περιφορά της συνείδησης.

Στην χαλάρωση αυτή, ο δάσκαλος καθοδηγεί την επίγνωση μας, για παράδειγμα σε συγκεκριμένα μέρη του σώματος. Αυτό γίνεται προκειμένου ο ασκούμενος να μάθει να ελέγχει τον νου του και να τον χαλαρώνει.

Υπάρχει χαλάρωση που γίνεται χωρίς καμία νοητική καθοδήγηση. Χαλάρωση με ήπια μουσική ή καθόλου μουσική. Με ήχους και δονήσεις που προέρχονται από φυσικά όργανα, με αρωματοθεραπεία, υπό το φως των κεριών ή στο σκοτάδι.

Το μαγικό ραβδί που μας μεταμορφώνει

Όπως και αν κάνετε savasana, η φάση αυτή είναι πάντα μεταμορφωτική.

Κάθε μάθημα yoga είναι μια αλχημιστική εμπειρία, στην οποία μπαίνουμε με μια ενέργεια και βγαίνουμε με μια άλλη, που είναι πάντα πιο ανεβασμένη και πιο φωτεινή. Το τελευταίο στάδιο του μαθήματος, η savasana, είναι εκείνο κατά την διάρκεια του οποίου, γίνεται όλη η μαγεία.

Η μαγεία αφορά τα πολλαπλά οφέλη που έχουμε στο σώμα, στην διάθεση και στο νου. Ας δούμε ποια είναι αυτά:

 • σώμα και νου μπαίνουν σε κατάσταση βαθιάς χαλάρωσης
 • το στρες υποχωρεί
 • οι μύες χαλαρώνουν
 • το σώμα επανέρχεται από την άσκηση
 • εξισορροπείται η θερμοκρασία
 • ενεργοποιείται το παρασυμπαθητικό σύστημα
 • πέφτουν οι χτύποι της καρδιάς και η αρτηριακή πίεση
 • ρυθμίζονται τα επίπεδα των ορμονών

Οδηγίες βήμα-βήμα για να μπείτε σε savasana

Μπορείτε να δοκιμάσετε την βαθιά χαλάρωση μόνοι σας, ακολουθώντας τις παρακάτω οδηγίες. Οποιαδήποτε στιγμή της ημέρας έχετε στην διάθεσή σας 10’ λεπτά, μπορείτε να τα διαθέσετε για να χαλαρώσετε το σώμα και να ηρεμήσετε τον νου. Καλό είναι να αποφύγετε το διάστημα που ακολουθεί τα γεύματά σας τουλάχιστον για 1-1,5 ώρα. Χρησιμοποιήστε μια κουβερτούλα για να σκεπαστείτε.

 1. Ξαπλώστε με την πλάτη στο πάτωμα ή σε στο κρεβάτι
 2. Αφήστε τα πόδια σας και τα πέλματα να ανοίξουν δεξιά-αριστερά περίπου στο άνοιγμα της λεκάνης
 3. Αφήστε τα χέρια σας να ανοίξουν δεξιά-αριστερά, ξεκολλώντας τα από τον κορμό και στρέψτε τις παλάμες ανοιχτές προς τα πάνω.
 4. Κλείστε τα μάτια και αφήστε το σώμα σας να βαρύνει πάνω στο έδαφος
 5. Πάρτε μερικές βαθιές εισπνοές και εκπνοές και αφήστε όλο τον αέρα να βγει αργά από το στήθος και την κοιλιά
 6. Καθώς χαλαρώνετε, αφήστε ελεύθερη την αναπνοή να συμβαίνει όλο και πιο απαλά στην άκρη της μύτης
 7. Αφεθείτε επιτρέποντας στον εαυτό σας απλά να αναπνέει και αφήστε όλες τις εντάσεις να μαλακώσουν στο σώμα
 8. Αργά φέρτε την επίγνωσή σας αρχικά στα πέλματα και στην συνέχεια σταδιακά και αργά στις γάμπες, στους μηρούς, στην λεκάνη, στην κοιλιά, στο στήθος, στο αριστερό χέρι, στο δεξί χέρι, στην πλάτη, στον λαιμό, στο πρόσωπο, στο κέντρο του μετώπου. Καθώς η επίγνωσή σας ταξιδεύει νοερά σε όλο το σώμα, αφήστε το να βαρύνει και μπείτε σε μια όλο και βαθύτερη χαλάρωση
 9. Μετά από περίπου δέκα λεπτά πάρτε μια βαθιά ανάσα. Συνεχίστε να αναπνέετε συνειδητά πλέον και κάντε μικρές κινήσεις σε όλο το σώμα
 10.  Ρολάρετε στο πλάι και παραμείνετε σε εμβρυακή θέση για λίγα λεπτά
 11. Στηρίξτε το σώμα σας με τα χέρια και ανασηκώστε τον κορμό. Ελάτε σε καθιστή θέση, οκλαδόν και διατηρήστε την επίγνωση και τα μάτια κλειστά
 12.  Πάρτε μερικές συνειδητές αναπνοές, απολαύστε την αίσθηση στο σώμα και στην διάθεσή σας και όταν είστε έτοιμοι απλώς ανοίξτε τα μάτια

Βοηθητικές παραλλαγές και εναλλακτικές προτάσεις για savasana

 • εάν αντιμετωπίζετε κάποιο πρόβλημα στην μέση και δεν σας είναι ιδιαίτερα ευχάριστο να είστε ξαπλωμένοι με τα πόδια τεντωμένα, μπορείτε πολύ άνετα να χρησιμοποιήσετε ένα μεγάλο μαξιλάρι κάτω από τα γόνατά σας ή μια διπλωμένη κουβέρτα
 • εάν πονάει ο αυχένας σας μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε ένα μικρό μαξιλάρι στο πίσω μέρος του λαιμού
 • για απόλυτη αίσθηση χαλάρωσης χρησιμοποιήστε και τα δύο
 • τοποθετήστε ένα μαξιλαράκι-μάσκα λεβάντας πάνω στα μάτια
 • μπορείτε να κάνετε savasana ξαπλωμένοι μπρούμυτα με το ένα γόνατο λυγισμένο προς τα πάνω και τοποθετημένο από κάτω του, όπως και κάτω από το αντίστοιχο λυγισμένο χέρι, ένα μεγάλο μαξιλάρι

Μην αποφεύγετε την savasana

Όπως και να έχει, το σημαντικό είναι να κάνετε savasana. Να εκπαιδεύσετε το σώμα και το νου στην χαλάρωση. Επομένως στο επόμενο μάθημα yoga, φροντίστε να έχετε όλο τον απαραίτητο χρόνο ώστε να μην χρειάζεται να αποχωρήσετε τρέχοντας λίγο πριν αρχίσει η χαλάρωση. Όσο πιο έντονη μάλιστα είναι σωματικά μια πρακτική, τόσο μεγαλύτερη ανάγκη έχουμε από την savasana.

Το ίδιο ισχύει και με την ζωή μας. Όσο πιο έντονοι είναι οι ρυθμοί, όσο πιο απαιτητική είναι η καθημερινότητά μας, τόσο μεγαλύτερη ανάγκη έχουμε την χαλάρωση. Επιπλέον σε νοητικό και συναισθηματικό επίπεδο, όσο πιο δυνατές είναι οι συγκινήσεις και οι εντάσεις που ζούμε, όσο περισσότερο στρες και αγωνία έχουμε, τόσο περισσότερο ο νους μας έχει ανάγκη να ηρεμήσει.

Το ίδιο ισχύει τόσο για τις δυσάρεστες και επώδυνες καταστάσεις, όσο και για τις ευχάριστες. Το ότι είμαστε σε χαρούμενη ένταση, το ότι έχουμε ενθουσιασμό και έξαψη, δεν σημαίνει ότι δεν χρειαζόμαστε και την σιωπή.

Είναι όπως όταν μια οικογένεια επιστρέφει από μια μεγάλη εκδρομή που μπορεί όλοι να κουράστηκαν, να προσπάθησαν, να ίδρωσαν, να ευχαριστήθηκαν, να πήραν ερεθίσματα και τώρα επιστρέφουν στο σπίτι. Αυτή η διαδρομή της επιστροφής, είναι ήσυχη και κατά την διάρκειά της, όλες οι εμπειρίες της ημέρας αφομοιώνονται.

Κάπως έτσι είναι και η savasana, μια πολύ σημαντική σιωπηλή διαδρομή αφομοίωσης και αναγέννησης.

Διαβάστε ακόμη: Kapalabhati | Τι μπορούμε να πετύχουμε με την αναπνοή της φωτιάς

 

Newsletter εγγραφή

 

Όμορφη Ζωή Άρθρα

Σχολιάστε

Για να καταχωρήσετε το σχόλιο σας, συνδεθείτε με...Αφήστε το σχόλιό σας !
Γράψτε το όνομά σας