Το μεγαλείο ψυχής των αγωνιστών του 1821 μέσα από 10 ηρωικές φράσεις τους

0
658

Η 25η Μαρτίου είναι μία από τις μεγαλύτερες εθνικές γιορτές του Ελληνισμού. Με αφορμή την επέτειο συμπλήρωσης 200 ετών από την ηρωική Επανάσταση του 1821, θυμόμαστε τους μεγάλους πρωταγωνιστές της μέσα από τις αλησμόνητες φράσεις τους.

 

Η Επανάσταση του 1821 είναι μια από τις κορυφαίες στιγμές στη σύγχρονη ιστορία της Ελλάδας. Μια εποχή που ανέδειξε αληθινούς ήρωες, σπουδαίους μαχητές και φωτισμένους λόγιους που διέθεσαν τη ψυχή τους και την ίδια τους τη ζωή για την ελευθερία της πατρίδας μας.

Μετά από 400 χρόνια αφόρητης σκλαβιάς κάτω από τον τουρκικό ζυγό, η ελληνική ψυχή που διψά για ελευθερία δεν μπόρεσε άλλο να σωπάσει. Η Επανάσταση του 1821 έδωσε την αφορμή να αναδείξουν οι Έλληνες τον ήρωα και αγωνιστή που κρύβουν μέσα τους. Ακόμη, πως η φωτιά που καίει στην ψυχή του Έλληνα δεν πρόκειται ποτέ να σβήσει. Μέσα στον πυρετό της επανάστασης και την ανίκητη επιθυμία για ελευθερία, αναδείχτηκαν μέσα από τα λαϊκά στρώματα και όχι μόνο μεγάλοι ήρωες που το όνομά τους έμελλε να μείνει για πάντα χαραγμένο στην Ελληνική Ιστορία.

Πρόκειται για απλούς καθημερινούς ανθρώπους που κάτω από το βάρος των περιστάσεων μεταμορφώθηκαν σε ήρωες. Άνθρωποι απλοί που με τα φλογερά τους λόγια και το ανίκητο πνεύμα τους έδωσαν κουράγιο και δύναμη στους συμπατριώτες τους και τους προκάλεσαν να ξεσηκωθούν. Είναι οι μεγάλοι πρωταγωνιστές ενός αγώνα που ανέδειξε ότι οι αριθμοί και η δύναμη δεν παίζουν ρόλο όταν έχεις το δίκιο με το μέρος σου. Ακόμη, ότι οι Έλληνες όταν ενωθούν μπορούν να καταφέρουν τα πάντα!

Στην συνέχεια μνημονεύουμε μερικές εμβληματικές φράσεις που ειπώθηκαν από κάποιες από τις σπουδαιότερες μορφές του αγώνα του 1821 που παραμένουν μέχρι σήμερα φωτεινοί σηματοδότες ελπίδας και τόνωσης του εθνικού μας φρονήματος:

Αλέξανδρος Υψηλάντης:

«Μάχου υπέρ πίστεως και Πατρίδος…Είναι καιρός να αποτινάξωμεν τον αφόρητον ζυγόν, να ελευθερώσωμεν την Πατρίδα, να κρημνίσωμεν από τα νέφη την ημισέληνον, δια να υψώσωμεν το σημείον, δι’ ου πάντοτε νικώμεν, λέγω τον Σταυρόν…»

Ιωάννης Μακρυγιάννης:

«…Τούτην την πατρίδα την έχομεν όλοι μαζί, και σοφοί κι’ αμαθείς και πλούσιοι και φτωχοί και πολιτικοί και στρατιωτικοί και οι πλέον μικρότεροι άνθρωποι, όσοι αγωνιστήκαμεν, αναλόγως ο καθείς, έχομεν να ζήσωμεν εδώ. Το λοιπόν δουλέψαμεν όλοι μαζί, να την φυλάμε κι’ όλοι μαζί και να μη λέγη ούτε ο δυνατός «εγώ», ούτε ο αδύνατος. Ξέρετε πότε να λέγει ο καθείς «εγώ»; Όταν αγωνιστή μόνος του και φκειάση, ή χαλάση, να λέγη εγώ, όταν όμως αγωνίζονται πολλοί να φκειάνουν, τότε να λένε «εμείς». Είμαστε εις το «εμείς» κι’ όχι εις το «εγώ». Και εις το εξής να μάθωμεν γνώση, αν θέλωμεν να φκειάσωμεν χωριόν, να ζήσωμεν όλοι μαζί…»

Κωνσταντίνος Κανάρης:

«Μια δύναμις με άρπαξε από την λιτανεία πριν φύγουμε από τα Ψαρά για την Χίο. Μια δύναμις θεϊκή με γιγάντωσε… Αυτή η θεία δύναμις μου έδωσε θάρρος δια να φθάσω με το πυρπολικό μου στην Τουρκική Ναυαρχίδα…»

«Απόψε Κωσταντή, θα πεθάνεις για την Ελλάδα»

Θεόδωρος Κολοκοτρώνης:

«Είσαι Έλληνας; Τι προσκυνάς; Σηκώσου απάνω! Εμείς και στους Θεούς ορθοί μιλούμε!»

«Ο Θεός έβαλε την υπογραφή του για τη λευτεριά της Ελλάδας και δεν την παίρνει πίσω»

Ρήγας Φερραίος:

– «Κάλλιο ῾ναι μιας ώρας ελεύθερη ζωή παρά σαράντα χρόνια σκλαβιά και φυλακή»

– «Όποιος ελεύθερα συλλογάται, συλλογάται καλά»

Αθανάσιος Διάκος:

– «Εγώ Γραικός γεννήθηκα, Γραικός θε να πεθάνω.»

– «Για ιδές καιρό που διάλεξε ο χάρος να με πάρει. Τώρα π’ ανθίζουν τα κλαδιά και βγάζει η γης χορτάρι»

Γεώργιος Καραϊσκάκης:

«Χαιρέτα καβαλάρης, για να σε χαιρετούν όταν ξεπεζέψεις»

Γρηγόριος – Δικαίος Παπαφλέσσας:

«…Έλληνες ποτέ μην ξεχνάτε το χρέος σε Θεό και σε Πατρίδα! Σ’ αυτά τα δύο σας εξορκίζω ή να νικήσουμε ή να πεθάνουμε κάτω από την Σημαία του Χριστού»

Οδυσσέας Ανδρούτσος:

«Τι τη θέλουμε, βρε αδέρφια, αυτή την πολυπικραμένη ζωή, να ζούμε αποκάτου στη σκλαβιά, και το σπαθί των Τούρκων να ακονιέται στα κεφάλια μας; Δεν τηράτε που τίποτα δεν μας απέμεινε;» 

Παλαιών Πατρών Γερμανός:

«Η Ιστορία και το μέλλον της Ελλάδος στηρίζονται πάνω σε τρεις λέξεις: Θρησκεία, Ελευθερία, Πατρίς.»

Διαβάστε ακόμη: Γιατί τρώμε μπακαλιάρο την 25η Μαρτίου

 

Newsletter εγγραφή

 

Όμορφη Ζωή Άρθρα

Σχολιάστε

Για να καταχωρήσετε το σχόλιο σας, συνδεθείτε με...Αφήστε το σχόλιό σας !
Γράψτε το όνομά σας