Νόσος Alzheimer | Πρόληψη, Ενημέρωση, Φροντίδα και ένα Δωρεάν Σεμινάριο

0
235
Σημαντικός μήνας ο Σεπτέμβριος για την νόσο Alzheimer. Σε όλο τον κόσμο, η ιατρική κοινότητα και εξειδικευμένοι φορείς ενώνουν τις φωνές τους προκειμένου να ευαισθητοποιήσουν την κοινωνία στην πιο συχνή μορφή άνοιας, την νόσο Alzheimer.

 

Τα νούμερα καλπάζουν

Ο μέσος όρος ζωής αυξάνει, ο σύγχρονος τρόπος ζωής δυστυχώς επηρεάζει, αλλά πλέον έχουμε τα μέσα για την διάγνωση. Πρέπει να γνωρίζουμε ότι τα νούμερα αυξάνονται δραματικά. Κάθε 3 λεπτά ένας άνθρωπος εκδηλώνει τα αρχικά συμπτώματα της νόσου (Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας, 2017).

Σήμερα έχουμε 26 εκατομμύρια πάσχοντες σε ολόκληρο τον κόσμο. Το νούμερο είναι πράγματι τεράστιο, όμως δυστυχώς έως το 2050, αναμένεται να αγγίξει τα 80 εκατομμύρια! Η Ευρώπη έχει περίπου 6 εκατομμύρια ανθρώπους που υποφέρουν από Αλτσχάιμερ και στην Ελλάδα ο αριθμός ασθενών φτάνει σήμερα τις 200.000 (Εταιρεία Νόσου Αλτσχάιμερ, 2019).

Μαζί με όλους αυτούς, πρέπει να σκεφτούμε και να συνυπολογίσουμε στην ενημέρωση και την μέριμνα, τους σημαντικούς ανθρώπους που βρίσκονται δίπλα στους πάσχοντες. Τους ανθρώπους του στενού οικογενειακού τους περιβάλλοντος, τους φροντιστές. Στην Ελλάδα περίπου 400.000 άτομα, είναι επιβαρυμένα με το επίπονο έργο της φροντίδας των ασθενών με νόσο Αλτσχάιμερ.

Τι πρέπει να κάνουμε;

  • Πρέπει να είμαστε ενήμεροι
  • Πρέπει να στοχεύουμε στην πρόληψη
  • Πρέπει να υπάρχει μέριμνα για τους πάσχοντες αλλά και για τους φροντιστές τους.

Τι είναι το Alzheimer και πως εκδηλώνεται;

Η νόσος Alzheimer είναι μια προοδευτική νευροεκφυλιστική νόσος και η πιο συχνή μορφή άνοιας. Τα ακριβή αίτια της νόσου δυστυχώς παραμένουν άγνωστα.

Γνωρίζουμε όμως ότι πρόκειται για πολυπαραγοντική νόσο που συνδέεται με τον σακχαρώδη διαβήτη, την παχυσαρκία, την υπερχοληστερολαιμία, το κάπνισμα αλλά και με γενετικούς, περιβαλλοντικούς και μεταβολικούς παράγοντες, καθώς και με την έλλειψη νοητικής και σωματικής άσκησης. Προδιάθεση στην νόσο μπορεί επίσης να φέρουν οι κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις, το ιστορικό καρδιακών και εγκεφαλικών επεισοδίων, η παρουσία αρτηριακής υπέρτασης και η ύπαρξη συγγενούς με σύνδρομο Down.

Ποιά είναι τα σημάδια;

H άνοια χαρακτηρίζεται από προοδευτική έκπτωση των νοητικών λειτουργιών, όπως της μνήμης, σκέψης, αντίληψης, υπολογισμού, γλώσσας, ικανότητας μάθησης και κρίσης.
Επίσης οι άνθρωποι που πλήττονται από την νόσο, παρουσιάζουν μείωση της ενεργητικότητας και των πρωτοβουλιών, αδυναμία καθημερινής συντήρησης και απώλεια βασικών δεξιοτήτων, σταδιακή κοινωνική απόσυρση, αβουλία και αμηχανία, μείωση της λεκτικής επικοινωνίας, ευσυγκινησία, ανησυχία, ευερεθιστότητα, καχυποψία, εμμονές, επιθετικότητα και επεισόδια σύγχυσης ή διέγερσης.

Γιατί η πρόληψη είναι πολύ σημαντική;

Η αναγνώριση των προειδοποιητικών σημείων της άνοιας και η πρόληψη με απλά βήματα μπορεί να μειώσει την εξέλιξη της νόσου.

Σύμφωνα με τις οδηγίες για την πρόληψη της άνοιας από την Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας (WHO) τον Μάιο 2019, οι άνθρωποι μπορούν να μειώσουν την προδιάθεσή τους για άνοια με συστηματική φυσική άσκηση, διακοπή καπνίσματος και έλεγχο του σωματικού βάρους.

Το Αλτσχάιμερ συγκαταλέγεται ανάμεσα στις νόσους του σύγχρονου πολιτισμού. Αν βελτιώσουμε σημαντικά κομμάτια του τρόπου ζωής μας μπορούμε να έχουμε πολύ καλά αποτελέσματα. Η υιοθέτηση μιας μεσογειακής λιτής διατροφής, ο σταθερός έλεγχος των τροποποιήσιμων παραγόντων κινδύνου δηλαδή της υπέρτασης, του σακχάρου και της χοληστερίνης είναι πολύ σημαντικά. Με βάση αυτές τις αλλαγές στον τρόπο ζωής, ο αριθμός των ασθενών με άνοια μπορεί να μειωθεί σε ποσοστό που φτάνει το 30%.

Απευθυνθείτε άμεσα στον γιατρό σας ή σε έναν εξειδικευμένο νευρολόγο.

Εάν παρατηρήσετε τα συμπτώματα σε εσάς ή σε ένα αγαπημένο σας πρόσωπο, μην αμελήσετε να απευθυνθείτε στον γιατρό σας. Είναι πολύ σημαντικό γιατί πλέον υπάρχουν πολλά τεστ και κατάλληλες εξετάσεις που μπορούν να βοηθήσουν στην αξιολόγηση της σωματικής, πνευματικής και ψυχικής σας υγείας.

Μόνο ένας ειδικός μπορεί να σας κατευθύνει, όμως είναι αισιόδοξο το γεγονός ότι υπάρχουν πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να αναχαιτίσετε την εξέλιξη της νόσου. Έχουμε στην διάθεσή μας φάρμακα που βελτιώνουν τις γνωστικές δυσλειτουργίες, την εστίαση της προσοχής και τα συμπεριφορικά συμπτώματα.

Επίσης, υπάρχουν τρόποι να αντιμετωπίσουμε το άγχος, την επιθετικότητα, την κατάθλιψη και την αϋπνία που συμβαδίζουν με την άνοια και το Αλτσχάιμερ.

Επομένως, δεν πρέπει να κλείνουμε τα μάτια στο πρόβλημα.

Στόχος είναι οι ασθενείς να παραμείνουν λειτουργικοί στην καθημερινότητά τους για το μεγαλύτερο χρονικό διάστημα και να ελαχιστοποιηθούν οι ενοχλητικές λειτουργίες.

Το Αλτσχάιμερ είναι μια “οικογενειακή” πάθηση

Όταν κάποιος πάσχει από Αλτσχάιμερ, επηρεάζεται ολόκληρο το σύστημα ανθρώπων που τον περιβάλλει, το στενό οικογενειακό του περιβάλλον αλλά και οι φίλοι του.

Αυτοί όμως που επιβαρύνονται περισσότερο από όλους είναι οι φροντιστές. Οι άνθρωποι που έχουν την άμεση ευθύνη και φροντίδα του ασθενούς. Είναι μια απαιτητική και ψυχοφθόρα διαδικασία που μαζί της φέρνει άγχος, συγκίνηση και θλίψη.

Τι κάνουμε λοιπόν όταν ένας δικός μας άνθρωπος πάσχει;

➢   Αναγνωρίζουμε το πρόβλημα, προτείνουμε επίσκεψη στον γιατρό, και συνοδεύουμε τον πάσχοντα στην επίσκεψη, γιατί οι μαρτυρίες μας θα είναι χρήσιμες για την διάγνωση.

➢   Προσφέρουμε τη βοήθεια μας στην καθημερινότητα του ασθενούς με την υπενθύμιση υποχρεώσεων, ή την λήψη της φαρμακευτικής αγωγής.

➢   Ενθαρρύνουμε τη διατήρηση της αυτονομίας του προσώπου που πάσχει, όσο αυτό είναι εφικτό.

➢   Προσαρμόζουμε το περιβάλλον, ώστε να είναι ασφαλές και προσβάσιμο.

➢   Φροντίζουμε για διαρκή παρουσία φροντιστή, όταν απαιτηθεί ανάγκη .

➢   Θυμόμαστε ότι υπεύθυνη για τα ακραία συμπτώματα (θυμός, παραλήρημα, απώλεια μνήμης και συγκέντρωσης, αλλαγές στην προσωπικότητα) είναι η ασθένεια και όχι το άτομο.

➢   Ζητάμε υποστήριξη, ενημέρωση και συναισθηματική στήριξη και βοήθεια.

➢   Φροντίζουμε τον δικό μας ποιοτικό χρόνο ξεκούρασης και αποφόρτισης.

Ένα δωρεάν διαδικτυακό εκπαιδευτικό σεμινάριο

Λόγω της νόσου, μεγάλο μέρος των ατόμων με άνοια καταλήγουν να ζουν απομονωμένοι στο σπίτι, χωρίς να μπορούν πια να μετακινηθούν, με αποτέλεσμα η φροντίδα τους να γίνεται ακόμη πιο δύσκολη. Η πανδημία του COVID-19 έκανε τα πράγματα χειρότερα για τα άτομα με άνοια και τις οικογένειές τους.

Στο πλαίσιο του Παγκόσμιου Μήνα Αλτσχάιμερ, Σεπτέμβριος 2020, η Εταιρεία Alzheimer Αθηνών διοργανώνει το Σάββατο, 26 Σεπτεµβρίου 2020, 18.00-21.00, δωρεάν διαδικτυακό εκπαιδευτικό σεμινάριο για φροντιστές ατόμων με άνοια.

Το πρόγραμμα του σεμιναρίου περιλαμβάνει τα παρακάτω θέματα:

●     Άνοια και νόσος Αλτσχάιμερ.Πρόληψη, διάγνωση, θεραπεία, προβληματικές συμπεριφορές.

●     Πρακτικά θέματα φροντίδας και συμπεριφορά σε άτομα με άνοια.

●     Δομές και υπηρεσίες για άτομα με άνοια και τους φροντιστές τους.

●     Κοινότητες φιλικές προς την άνοια.

Απαραίτητη η δήλωση συμμετοχής στο 210 7210001 ή στο reception@congressworld.gr

Σημαντικά δεδομένα για το Αλτσχάιμερ

➢   Η νόσος Alzheimer ανήκει στο ευρύτερο σύνδρομο της άνοιας (σε ποσοστό 60%-70%).

➢   Η νόσος Alzheimer και η άνοια, είναι μια συχνή πάθηση της τρίτης κυρίως ηλικίας που σποραδικά εμφανίζεται κάτω από τα 65.

➢   Η μεγάλη πλειονότητα των περιπτώσεων άνοιας τύπου Αλτσχάιμερ, δεν είναι κληρονομικής μορφής.

➢   Υπάρχουν φαρμακευτικές ουσίες οι οποίες επιβραδύνουν την εξέλιξη της νόσου και ελέγχουν τα συμπτώματά της.

➢   Η άνοια πολύ κοστοβόρα για την εθνική οικονομία κάθε κράτους. Το ετήσιο κόστος για τη φροντίδα των ατόμων με νόσο Alzheimer στις ΗΠΑ, είναι συγκρίσιμο με το ετήσιο κόστος του πολέμου στο Ιράκ.

 

Δικτυογραφία-Βιβλιογραφία:

-“Ποιός είμαι εγώ παππού;” Κωνσταντίνα Καραγκιόζη, Πετρίνα Μαργαριτίδου, Ευδοκία Νικολαΐδου, εκδοσεις iWrite
-Ασκήσεις λόγου, αριθμητική και ανάγνωση, Προσανατολισμός στην Επικαιρότητα, Μάγδα Τσολάκη και συνεργάτες, εκδοσεις iWrite
-“Αλτσχάιμερ, μας αφορά όλους, H πρώτη επιστημονική μέθοδος πρόληψης και αντιστροφής των συμπτωμάτων της σύγχρονης μάστιγας”, Bredesen E. Dale, εκδόσεις Δίοπτρο
-“Νόσος Αλτσχάιμερ, Φροντίστε τους αγαπημένους σας φροντίστε τον εαυτό σας”,Fish-Mooney Sharon, εκδόσεις Χάρτινη Πόλη
https://alzheimerathens.gr/worldalzheimerday-2-2/
https://www.alzheimer-hellas.gr/
https://www.j-alz.com/
https://www.alz.org/alzheimers-dementia/difference-between-dementia-and-alzheimer-s
https://www.nia.nih.gov/health/what-are-signs-alzheimers-disease
https://www.alzheimers.org.uk/about-dementia/treatments/alternative-therapies

 

Newsletter εγγραφή

 

Όμορφη Ζωή Άρθρα

Σχολιάστε

Για να καταχωρήσετε το σχόλιο σας, συνδεθείτε με...Αφήστε το σχόλιό σας !
Γράψτε το όνομά σας