Οι Πρώτες Σαράντα Μέρες της Ζωής

1
1327

Μαθαίνω να Ανήκω και να Εμπιστεύομαι ! Ένα από τα βαθύτερα συναισθήματα του ανθρώπου είναι η «λαχτάρα να ανήκει κάπου». Οι αρχαίοι λαοί ήξεραν ότι ο άνθρωπος το μαθαίνει αυτό κατά τη διάρκεια των πρώτων σαράντα ημερών της ζωής.

Ένα ζεστό και χαλαρό περιβάλλον, όπου η μητέρα γαλουχείται ώστε να γαλουχήσει το παιδί της, να ενισχύει το δεσμό ανάμεσα στη μητέρα, τον πατέρα και τα αδέλφια. Σε αυτό το ήρεμο σπίτι, το στάδιο έχει καθοριστεί και το παιδί καλλιεργεί τόσο την ικανότητα ν’ αγαπάει, να νοιάζεται για τους άλλους, όσο και το αίσθημα της εμπιστοσύνης και της ασφάλειας.

Χωρίς στενό δέσιμο, σύνδεση και φροντίδα μετά τη γέννηση, το παιδί μαθαίνει ότι δεν μπορεί να εμπιστευτεί τη ζωή. Μαθαίνει την ανθρώπινη ψυχρότητα και την έλλειψη ενσυναίσθησης για τον πόνο και τις ανάγκες του άλλου. Με τη μοναξιά στην καρδιά, αργότερα αυτό το παιδί θα επιτίθεται με θυμό, δοκιμάζοντας διάφορες επώδυνες συμπεριφορές απομόνωσης. Ή ίσως θα έχει αόριστα συναισθήματα που έχει χάσει και που τον κατατρέχουν και θα νοιώθει την πρόκληση να δείξει στους άλλους τα μύχια συναισθήματά του.

μητρότητα“Ένα έθνος βασίζεται στην έννοια του παιδιού τις πρώτες σαράντα ημέρες. Ας είναι αυτές οι μέρες ήρεμες ώστε η ζωή του παιδιού να βασίζεται στην ειρήνη, και ίσως έτσι η ειρήνη αρχίσει να βασιλεύει  στον πλανήτη.”  Yogi Bhajan

Όταν το παιδί ήταν στη μήτρα, η μητέρα και το παιδί μοιράζονταν σωματικές λειτουργίες, καθώς και λεπτοφυείς ενέργειες, οι οποίες είχαν αναμειχθεί σε ένα ενεργειακό πεδίο και ένα σώμα. ‘Όταν κόπηκε ο ομφάλιος λώρος ξεκίνησε ο αποχωρισμός. Αυτός ο αποχωρισμός έχει μια βαθιά επίδραση στη ψυχή και μπορεί να είναι ένα σοκ και για τους δύο. Οι μητέρες συχνά λένε ότι «αισθάνονται πως δεν έχουν δέρμα” ή είναι εξαιρετικά ευαίσθητες.

Ταξίδι από Γυναίκα σε Μητέρα

Σε πολλούς πολιτισμούς ανά τον κόσμο, η ευαίσθητη φύση της νέας μητέρας και του βρέφους είναι σεβαστή, και προστατεύονται και οι δύο σε ένα υποστηριζόμενο, ιερό περιβάλλον με τη στενή τους οικογένεια μόνο. Οι γυναίκες έχουν την υποστήριξη (είναι προνόμιο) για να επανέλθουν σιγά-σιγά και με σεβασμό από την έντονη σωματική εμπειρία της γέννας και τη βαθιά ψυχολογική μεταμόρφωση από γυναίκα σε μητέρα.

Οι μητέρες τιμούνται με 40 ημέρες για να ανακτήσουν τον εαυτό τους, να αναπτύξουν μια σχέση αγάπης με το νεογέννητό τους, και να δημιουργήσουν ένα ρυθμό θηλασμού, προσωπικής φροντίδας και μια νέα δυναμική της οικογένειας. Η μητέρα χαλαρώνει στο φιλόξενο, άνετο σπίτι της, ανακτώντας τη δύναμή της με περιποιητικά μασάζ, ειδικά θεραπευτικά και αναζωογονητικά ροφήματα και τροφές, καθώς και ελαφριές ασκήσες, διατάσεις. Περνάει ήρεμο χρόνο χαλαρώνοντας στο κρεβάτι με το νεογέννητο, τον πατέρα και τα αδέλφια, απολαμβάνοντας αγκαλιές, φιλιά, χαμόγελα και γέλια μαζί. Βλέποντας το θαύμα του νεογέννητου που ανακαλύπτει τον εαυτό του και τους γύρω του, κάθε στιγμή είναι πολύτιμη και μνημειώδης.

Περιβάλλον

Το κομμάτι που αφορά στα ψώνια, στο μαγείρεμα, στο πλύσιμο ρούχων και στην καθαριότητα καλύπτεται από άλλους. Κάποιος άλλος φροντίζει τα υπόλοιπα παιδιά: μεταφορά στο σχολείο, διάβασμα για το σχολείο, εξωτερικές δραστηριότητες. Σήμερα, πολλές κοινότητες έχουν την τύχη να έχουν υποστηρικτικές και καλά εκπαιδευμένες «βοηθούς μητρότητας» για την περίοδο μετά τον τοκετό, οι οποίες υποστηρίζουν τις μητέρες και βοηθούν τις οικογένειες να δημιουργήσουν αυτήν την ιερή ατμόσφαιρα.

Το περιβάλλον και η ατμόσφαιρα είναι χαλαρωτική και αναζωογονητική: ίσως απαλή μουσική διαλογισμού (καλύτερα η τηλεόραση να παραμένει κλειστή). Αυτή είναι μία ήπια περίοδος, μια περίοδος για να βγει η γυναίκα από την ταραχώδη βιασύνη και να εισχωρήσει στην απλότητα του θαύματος της ζωής και της οικογένειας. Οι επισκέψεις ή οι τηλεφωνικές συνομιλίες είναι ελάχιστες. Σύντομες επαφές με συγγενείς μπορεί να είναι υποστηρικτικές, ωστόσο, η γυναίκα θα πρέπει να αποφύγει να κουραστεί από καλοπροαίρετους επισκέπτες και τηλεφωνήματα.

μητρότητα“Ήταν μέσα όπου ήταν ζεστά, άνετα, μία αγκαλιά που το περιέβαλε. Ύστερα βγήκε, και τώρα χρειάζεται αυτό το άγγιγμα, την αίσθηση, τη μοναδικότητα, ολότητα μέσα στα τρία μέτρα της αύρας σας. Είστε μια σύγχρονη γυναίκα. Θέλετε να πάτε στον κινηματογράφο. Όταν όμως γεννιέται ένα παιδί, θα πρέπει να μείνετε μαζί του για σαράντα μέρες, και για δύο χρόνια εσείς και ο σύζυγός σας θα πρέπει να τον έχετε κοντά στο στήθος και την αγκαλιά σας. Ο πολυαγαπημένος Θεός γεννήθηκε με αγνότητα ανάμεσα σε δυό ανθρώπους που πιστεύουν στην αγάπη. ” Yogi Bhajan

Πώς είναι δυνατόν σήμερα;

Για να γίνει η Ευλογία των 40 Ημερών πραγματικότητα, κανονίστε τις λεπτομέρειες, ενώ είστε έγκυος. Εάν δεν έχετε ένα συγγενή ή στενό φίλο που μπορεί να σας βοηθήσει, να αναζητήσετε μια «βοηθό μητρότητας» για μετά τον τοκετό. Όποια και αν είναι η κατάσταση, οργανωθείτε καλά για βοήθεια εκ των προτέρων.

Στις μέρες μας, οι γυναίκες δεν έχουν χρόνο. Γι’ αυτό θέλουμε να έχουμε αυτές τις σαράντα μέρες μετά τη γέννηση του παιδιού. Δεν τιμωρούμε κανέναν. Ζητάμε για τις σαράντα εκείνες μέρες η μητέρα και το παιδί να είναι μαζί ώστε να εδραιωθούν η δημιουργικότητα και οι αξίες. Από την 120η μέρα μέσα στη μήτρα μέχρι την 40η μέρα έξω, ολόκληρος ο χαρακτήρας και οι αξίες του παιδιού έχουν χτιστεί. Ύστερα είναι παραφερνάλια. Υπάρχει ένας βασικός χαρακτήρας που έχει ήδη δημιουργηθεί. Μπορείς να σκληρύνεις το ξύλο, αλλά δεν μπορείς ποτέ να το κάνεις ατσάλι. Μπορείς να γυαλίσεις το χρυσό, αλλά δεν μπορείς ποτέ να τον κάνεις σκληρό σαν το ατσάλι. Αυτά τα δυο είναι διαφορετικά.

Στο ανθρώπινο διαμέτρημα, πρέπει να προσπαθήσουμε να κατανοήσουμε το ρόλο της γυναίκας και πώς η γυναίκα μπορεί να αναπτυχθεί. Πώς αναπτύσσεται το αυγό σας; Το αυγό σας εναποτέθηκε στα στρώματα του δικού σας αίματος. Σωστά; Και απορρόφησε πλήρως μέσα του ένα σπερματοζωάριο. Και μετά ξεκίνησε η ζωή. Ως ανθρώπινο ον, πώς μπορεί να είναι διαφορετικά; Δεν με νοιάζει αν είσαι Αμερικανός ή Κινέζος. Αν αυτός είναι ο θεμελιώδης νόμος, πώς μπορεί να είναι διαφορετικά τώρα;

μητρότητα“Τί είναι η εγκυμοσύνη; Είναι μια εκπλήρωση. Είναι μια αρχική εκπλήρωση στη μητρότητα. Τί είναι η γέννα; Η αρχή των καθηκόντων. Πού είναι το τέλος; Στη ζωή μετά. Τί είναι η ζωή μετά; Το τέλος του απείρου.” Yogi Bhajam

Μετάφραση, επιμέλεια κειμένου, καλλιτεχνική επιμέλεια:
Μαρία Λεγάκη, Basantpal K, Βασιλεία Amar Atma

Πηγή: Kundalini Yoga Sat Narayan Αθήνα

 

Newsletter εγγραφή

Όμορφη Ζωή Άρθρα

1 σχόλιο

Σχολιάστε

Για να καταχωρήσετε το σχόλιο σας, συνδεθείτε με...Αφήστε το σχόλιό σας !
Γράψτε το όνομά σας