Πανελλαδικό Δίκτυο Ανταλλαγής Αγαθών και Υπηρεσιών Χωρίς Χρήματα

0
987

Η αφορμή για να ξεκινήσουμε το Πανελλαδικό Δίκτυο Ανταλλαγής Αγαθών και Υπηρεσιών Χωρίς Χρήματα, του Πελίτι δόθηκε από το βιβλίο «επαναστάτες της συνείδησης» του Ντεϊβίντ Άικ (David Icke).

O Άικ στο δεύτερο μέρος του βιβλίου αναφερόταν στην Αγγλία και στο σύστημα L.E.T.S (Local Employment and Trade System, Σύστημα Τοπικής Απασχόλησης και Εμπορίου) Το L.E.T.S είναι ένα σύστημα όπου ξεπερνά τους περιορισμούς του χρήματος.

Το Πελίτι από το 1995 που ξεκίνησε εργαζόταν και παρήγαγε έργο χωρίς χρήματα, ξεπερνώντας τους περιορισμούς του χρήματος, μέσα από τη συνεργασία και την αλληλοβοήθεια.

«Δεν είχα τίποτα και είχα τα πάντα,
αυτό ήταν το συναίσθημα που με διακατείχε».

Όταν το Πελίτι ξεκίνησε το Πανελλαδικό Δίκτυο Ανταλλαγής Αγαθών και Υπηρεσιών Χωρίς Χρήματα, αυτό το αίσθημα ήθελε να περάσει στον κόσμο. Το να μην έχεις, αλλά να έχεις τα πάντα. Ουσιαστικά αυτό που εφαρμόζαμε το ανοίξαμε σε όλη την κοινωνία. Δανειστήκαμε την παραδοσιακή γνώση της Ελληνικής υπαίθρου και την προσωπική μας εμπειρία και έτσι αφήσαμε τις ενδιαφερόμενες πλευρές να βρουν μόνες τους την αντιστοιχία. Ουσιαστικά ο καθ’ ένας που προσφέρει κάτι είναι ίσο με αυτό που προσφέρει ο άλλος. Δεν είναι κάτι πιο ακριβό από κάτι άλλο. Όλα έχουν μια τιμή και μια αξία. Γιατί ο καθ’ ένας κάνει το καλύτερο.

Στο χωριό λέγανε σήμερα θα έρθω στο χωράφι σου αύριο θα έρθεις στο χωράφι μου. Σήμερα θα έρθω να δουλέψω στο σπίτι σου, αύριο θα έρθεις να δουλέψεις στο σπίτι μου. Με αυτό τον τρόπο συγκομίζονταν οι παραγωγές, με αυτό τον τρόπο χτίζονταν σπίτια, με αυτό τον τρόπο μεγάλωναν τα παιδιά.
Αυτή είναι και μια βασική αρχή μας, ο καθένας προσφέρει αυτό που μπορεί.

Σήμερα στην Ελλάδα μετά από δέκα χρόνια υπάρχουν και άλλα δίκτυα ανταλλαγής όπως και εναλλακτικά νομίσματα και ο καθ’ ένας κάνει το καλύτερο από τη σκοπιά του.

Σήμερα όσο ποτέ άλλοτε είναι απαραίτητο να αναπτυχθούν και να στηριχτούν αυτά τα δίκτυα γιατί τώρα καταρρέει η οικονομία του ευρώ και του δολαρίου. Χάνονται περιουσίες μέσα σε μια στιγμή, οι άνθρωποι χάνουν τη δουλειά τους μέσα σε ελάχιστο χρόνο, οι νέοι δεν μπορούν να βρουν εργασία και σταμάτησαν να ονειρεύονται και να ερωτεύονται γιατί το μέλλον τους φαίνεται αβέβαιο.

Όταν ζεις σε μια πόλη όπου για όλα τα βασικά σου αγαθά χρειάζεσαι χρήματα και μάλιστα πολλά χρήματα, δεν υποψιάζεσαι ότι αυτές οι ανάγκες μπορούν να καλυφθούν και αλλιώς.

Το πρώτο που θα πρέπει να κάνεις είναι να αλλάξεις τη δική σου αντίληψη για τη ζωή και τα πράγματα και να κινηθείς προς αυτή την κατεύθυνση. Σίγουρα δεν είναι εύκολο να πετύχεις την αλλαγή μέσα σε μια στιγμή ή να έχεις πάντα επιτυχίες. Μείνε σταθερός στις καινούριες σου αντιλήψεις και θα βρεθεί το φως στο τούνελ.

«Ποτέ δεν συμβαίνει να έχεις μια επιθυμία Χωρίς να έχεις συγχρόνως και τη δύναμη για την πραγματοποίηση της. Μπορεί, ωστόσο, ν’ αναγκαστείς να εργαστείς γι’ αυτό» Richard Bach

Βρες ένα τοπικό δίκτυο ανταλλαγής στην περιοχή όπου ζεις, αν δεν έχει δημιούργησε ένα. Μπες σ’ ένα Πανελλαδικό Δίκτυο Ανταλλαγής όπως το «από χέρι σε χέρι και από καρδιά σε καρδιά» του Πελίτι.

Σήμερα τα χρήματα έχουν μεγάλη αξία και πολύ μεγάλο κόπο για να αποκτηθούν. Σήμερα είσαι σημαντικός γιατί κρατάς κάποια χρήματα στα χέρια σου. Αν αύριο χάσεις τα χρήματα θα είσαι εξίσου σημαντικός όπως και τώρα;

Είσαι σημαντικός και σπουδαίος ανεξάρτητα από το αν έχεις χρήματα ή όχι.

Έχεις γνώσεις, και δεξιότητες που κοιμούνται και περιμένουν την κατάλληλη ώρα για να ξυπνήσουν.

Πανελλαδικό Δίκτυο Ανταλλαγής Αγαθών και Υπηρεσιών Χωρίς Χρήματα, του Πελίτι

 

Newsletter εγγραφή

 

Όμορφη Ζωή Άρθρα

Σχολιάστε

Για να καταχωρήσετε το σχόλιο σας, συνδεθείτε με...Αφήστε το σχόλιό σας !
Γράψτε το όνομά σας