Πώς να αλλάξετε συμπεριφορά όταν δεν μπορείτε να αλλάξετε την κατάσταση

0
1294

Μερικές φορές είναι αδύνατον να αλλάξετε τις καταστάσεις, ή τουλάχιστον δεν είναι δυνατόν να τις αλλάξετε σύντομα, ή δεν θέλετε δραστικές αλλαγές αλλά ταυτόχρονα θέλετε να είστε ευτυχισμένοι. Δεν μπορείτε να πάτε σε μια νέα δουλειά άμεσα ή συνήθως συναντιέστε με έναν φίλο που σας κάνει να νιώθετε άσχημα. Τι επιλογές έχετε τότε;

 

αλλάξτε την αντίληψή σας, τις πεποιθήσεις σας ή την άποψή σας για την κατάσταση – και αυτό θα σας βοηθήσει να αλλάξετε τη συμπεριφορά σας.

Ο Έλληνας φιλόσοφος Επίκτητος το είπε πολύ όμορφα πριν από 2.000 χρόνια: “Οι άνθρωποι ανησυχούν, όχι από πράγματα (που τους συμβαίνουν) αλλά από τις αρχές και τις απόψεις που διαμορφώνουν σχετικά με αυτά τα πράγματα. Όταν εμποδιζόμαστε ή ανησυχούμε ή είμαστε θλιμμένοι, ας μην το αποδίδουμε στους άλλους αλλά στον εαυτό μας. Δηλαδή στις δικές μας αρχές και απόψεις”.

Με αυτό συμφωνούν και οι σύγχρονες επιστήμες συμπεριφοράς! Ο Αμερικανός ψυχολόγος Albert Ellis, διάσημος για την ανάπτυξη της ορθολογικής συναισθηματικής συμπεριφορικής θεραπείας, εξήγησε πως ο τρόπος που οι άνθρωποι αντιδρούν στα γεγονότα καθορίζεται κυρίως από την οπτική τους και όχι με αυτά καθαυτά τα γεγονότα.

Δεν έχετε ιδέα πώς να αλλάξετε την οπτική σας – και να βελτιώσετε τη συμπεριφορά σας; Ακολουθούν πέντε τρόποι για να ξεκινήσετε:
  1. Παραδεχθείτε πως δεν είστε χαρούμενοι

Δεν μπορείτε να αλλάξετε τίποτα αν δεν έχετε επίγνωση πως κάτι χρειάζεται αλλαγή. Σταματήστε τον κύκλο του να θέλατε τα πράγματα να ήταν διαφορετικά και πάρτε τον έλεγχο των σκέψεων και των αντιδράσεών σας απέναντι στα γεγονότα και τους ανθρώπους.

  1. Συνειδητοποιήστε πως η αισιοδοξία είναι επιλογή

Δεν γεννηθήκατε με θετική ή αρνητική συμπεριφορά. Αυτό είναι κάτι που το υιοθετείτε μέσω του τρόπου που βλέπετε τις εμπειρίες σας. Πολύ λίγες καταστάσεις είναι εντελώς άσχημες. Να προσπαθείτε πάντα να βρίσκετε τρία με πέντε θετικά πράγματα σε κάθε δύσκολη κατάσταση και να τα γράφετε ώστε να τα θυμάστε.

  1. Να χρησιμοποιείτε θετικά λόγια

Να χρησιμοποιείτε δηλώσεις όπως, “Είμαι αισιόδοξος”, ή “Θα βρω μια λύση” κάθε μέρα. Οι λέξεις που χρησιμοποιείτε όταν μιλάτε έχουν μεγάλο αντίκτυπο στη συμπεριφορά σας και στη συναισθηματική σας εικόνα.

  1. Να βγαίνετε με φίλους που έχουν καλές δονήσεις

Προσπαθήστε να περιβάλλεστε από φίλους που εκπέμπουν θετική ενέργεια. Να προσέχετε τις λέξεις που χρησιμοποιούν όταν σας μιλούν για τη μέρα τους. Θα εκπλαγείτε από το πόσο απλό είναι να διαπιστώσετε αν θα αποτελέσουν θετική ή αρνητική επιρροή για εσάς.

  1. Να λέτε θετικές δηλώσεις κάθε μέρα

Βρείτε ένα γνωμικό που για εσάς σημαίνει κάτι και να το επαναλαμβάνετε κάθε πρωί. Το “Κάτι εκπληκτικό θα συμβεί σήμερα” σας στέλνει ενέργεια από μια απρόσμενη και θετική κατεύθυνση. Ξέρω ότι ακούγεται λίγο “Ζεν” και ίσως μυστικιστικό αλλά ουσιαστικά πρόκειται για μια πολύ απλή και αποτελεσματική μέθοδο διατήρησης του συνειδητού νου, κάτι που υποστηρίζεται και από την αρχαία αλλά και από τη σύγχρονη έρευνα.

Την επόμενη φορά λοιπόν που θα έρθετε αντιμέτωποι με μια δύσκολη κατάσταση, να θυμάστε αυτές τις συμβουλές ώστε να μορφοποιήσετε την αντίληψή σας και να βελτιώσετε τη συμπεριφορά σας. Ίσως να μην μπορέσετε να αλλάξετε την κατάσταση, θα μπορέσετε όμως να επιλέξετε τη νοητική και σωματική σας συμπεριφορά απέναντί της. Καθώς θα περνάει ο καιρός, θα παρατηρήσετε μια πραγματική αλλαγή στη συμπεριφορά σας και το ίδιο θα παρατηρήσουν οι φίλοι και η οικογένειά σας!

 

Του David Zullberg (συγγραφέας, προπονητής ζωής και ειδικός εκγυμαστής, www.mindbodygreen.com)
Μετάφραση: Nίκος Πνευματικός για την OmorfiZoi.gr

 

Newsletter εγγραφή

 

Σχολιάστε

Για να καταχωρήσετε το σχόλιο σας, συνδεθείτε με...Αφήστε το σχόλιό σας !
Γράψτε το όνομά σας