The Social Dilemma Μήπως τα social media έχουν μεγάλη επίδραση στη ζωή μας;

0
122

Χωρίς αμφιβολία, στην εποχή μας η τεχνολογία έχει πρωταρχικό ρόλο στη ζωή μας και στην καθημερινότητα μας. Ιδιαίτερα το internet και τα social media έχουν μία ξεχωριστή θέση σε αυτή. Είμαστε εθισμένοι στα μέσα αυτά. Άραγε, όμως, η επίδραση που ασκούν είναι θετική ή αρνητική;

 

Tα social media δημιουργήθηκαν κυρίως για επικοινωνία μεταξύ μας. Συνήθως οι νέα γενιά επικοινωνεί κατά κύριο λόγο με μηνύματα παρά με το τηλέφωνο. Η επικοινωνία έτσι γίνεται πιο εύκολη και γρήγορη.

Όμως τα social media αποκτούν ολοένα και περισσότερη δύναμη και επιρροή στη ζωή μας. Προβάλουν αρνητικά πρότυπα, δίνουν μεγάλη σημασία στο φαίνεσθαι παρά στο είναι. Κανείς δεν κοιτάει τον εσωτερικό κόσμο κάποιου, αλλά κρίνει με βάση τα likes και τους followers. Η αξία των ανθρώπινων σχέσεων έχει χαθεί. Όλα φαίνονται τόσο επιφανειακά. Ένας άνθρωπος δεν κρίνεται πλέον για τον χαρακτήρα του αλλά για το προφίλ του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Πλέον όλοι είναι τόσο ίδιοι εξωτερικά όσο και εσωτερικά. Αρχικά, ήρθε στη ζωή μας το Facebook και μας έδωσε την ευκαιρία να επικοινωνούμε και να ανεβάζουμε φωτογραφίες. Πλέον, μέσω instagram και όχι μόνο, είναι δυνατό ανά πάσα στιγμή μέσω instastory να αποθανατίσεις και live την κάθε σου στιγμή κυριολεκτικά. Η λειτουργία των μέσων κοινωνικής δικτύωσης διχάζει παρολαυτά, είναι η αλήθεια. Αναμφίβολα, έχει επιφέρει και θετικές αλλαγές. Μας έχει δώσει την δυνατότητα να μιλάμε με άτομα στο εξωτερικό, από οποιοδήποτε μέρος του κόσμου και να ανταλλάζουμε ιδέες και απόψεις. Μέσω των φωτογραφιών, αναπτύσσεται και η δημιουργική μας πλευρά.

Το internet μας παρέχει απλόχερα γνώση και πληροφορία.

Όμως έχει επιφέρει και αρνητικές αλλαγές. Η προβολή των λανθασμένων προτύπων, η αφαίρεση της προσωπικής ζωής και της ιδιωτικότητας και η αμφιβολία του χαρακτήρα και της προσωπικότητας είναι μόνο λίγα από τα θέματα που έχουν προκύψει κατά τη χρήση τους.

Άραγε πόσο χρόνο αφιερώνεις καθημερινά σε αυτά; Ασχολείσαι με τα προφίλ σου κάθε 10 λεπτά; Ή μήπως είσαι από εκείνους που τα βλέπουν ως ένα απλό εργαλείο;

Για τους περισσότερους ανθρώπους και δυστυχώς, κατά την άποψη μου και για τα μικρά παιδιά, τα social media είναι κάτι σαν εξάρτηση. Δε μπορούν να περάσουν λίγη ώρα χωρίς να ελέγξουν το προφίλ τους, να δουν τα like τους και φυσικά να τσεκάρουν τα posts των υπολοίπων.

Δυστυχώς αυτή η συχνότητα έχει τεράστια επίδραση στη ζωή μας, όσο και αν δεν θέλουμε να το παραδεχτούμε.

Σύμφωνα με ειδικούς στον τομέα της ψυχολογίας, η εξάρτηση από τα social media έχει αρνητικές επιπτώσεις στην κοινωνική μας ζωή, εν αντιθέσει με όσα πιστεύουμε εμείς οι ίδιοι.

Όπως άλλωστε και με τα περισσότερα πράγματα στη ζωή, το πρόβλημα δεν είναι η χρήση αλλά η κατάχρηση. Η υπερβολική δηλαδή χρήση των social media.

Πώς η κατάχρηση των social media επηρεάζει τη ζωή μας; Πάμε να δούμε…

  • Μειώνουν την αυτοπεποίθηση μας

Σύμφωνα και με το ντοκιμαντέρ του Netflix “The social dilemma” η χρήση των social media συνδέεται με τη χαμηλή αυτοεικόνα που δημιουργούμε. Αυτό γιατί οι περισσότεροι άνθρωποι παρουσιάζουν μια όσο το δυνατόν πιο συναρπαστική εκδοχή του εαυτού τους. Κάτι που φυσικά είναι αληθοφανές. Βλέποντας συνεχώς άλλους ανθρώπους σε ταξίδια, βόλτες, διασκέδαση, τότε ίσως δημιουργήσουμε την εντύπωση πως η ζωή μας είναι άδεια. Πως δεν είμαστε αρκετοί, καθώς δεν έχουμε ή δεν κάνουμε κάτι σωστά. Έτσι, οδηγούμαστε στη μιζέρια και στην αυτολύπηση.

  • Γινόμαστε αντικοινωνικοί

Όσο περισσότερο εξαρτόμαστε από τα social media για να επικοινωνήσουμε με τους άλλους, τόσο λιγότερο ερχόμαστε σε πραγματική επικοινωνία και επαφή μαζί τους. Αφιερώνουμε περισσότερο χρόνο, μιλώντας με ανθρώπους online παρά από κοντά.

Τα likes, η αλληλεπίδραση, το mix των συναισθημάτων μας, αναλόγως αν αρέσει ή όχι το περιεχόμενο μας, είναι συνήθειες που καταστρέφουν την κοινωνικότητα μας. Δίνουμε περισσότερη έμφαση στην δικτυακή μας ζωή παρά στην αληθινή μας, με αποτέλεσμα να απομακρυνόμαστε από τους αληθινούς φίλους μας, από τα πραγματικά αγαπημένα μας πρόσωπα.

Το πραγματικά αρνητικό ή μήπως όχι;

The Social Dilemma του Jeff Orlowski (αλγόριθμος)

Στο “Τhe Social Dilemma” «To Κοινωνικό Δίλημμα», πρώην προσωπικό των κολοσσών της Σίλικον Βάλεϊ προσπαθούν να μας εξηγήσουν πώς παγίδεψαν την ανθρωπότητα στα δίχτυα των social media, της Google, του YouTube, μετατρέποντάς την σε εξαρτημένη από το κινητό τηλέφωνο.

Το ντοκιμαντέρ αναφέρει μια απειλή: τα social media χτίστηκαν πάνω σε ένα επιχειρηματικό μοντέλο, το οποίο εστιάζεται στο να μας κρατά όσο περισσότερη ώρα γίνεται στην οθόνη, ώστε μέσω της τεχνητής νοημοσύνης των αλγορίθμων να μας δίνεται ολοένα και περισσότερο αυτό που θέλουμε, καθώς πλέον δεν είμαστε άγνωστοι, οι αλγόριθμοι μας ξέρουν, μας μαθαίνουν ολοένα και καλύτερα, έχοντας έτσι τη δυνατότητα να μας χειραγωγούν και καλύτερα.

Ακριβώς αυτή ήταν η βασική επιχειρηματική ιδέα, να μην μπορούμε να ξεκολλήσουμε. Η ανθρώπινη νοημοσύνη χειραγωγείται από την τεχνητή και δυστυχώς διαμορφώνεται από αυτήν.

Το ντοκιμαντέρ δεν μας υπαγορεύει να σταματήσουμε να χρησιμοποιούμε το internet και τα social media. Μας αναλύει το πώς κινείται ο κόσμος, ποιοι είναι οι απώτεροι στόχοι των εταιρειών και απλά μας δίνει τροφή για σκέψη για τη συμπεριφορά μας. Ανεξαρτήτως των επιδράσεων είναι στο χέρι του καθενός μας το πώς θα διαχειριστούμε το καθετί. Χρειάζεται κριτική σκέψη και ανάπτυξη της προσωπικότητας για να αντιληφθεί κάποιος το καλό από το κακό. Το θέμα είναι να γίνεται προσεκτική χρήση. Ιδιαιτέρως από την νέα γενιά.

Έτσι κάποια μέρα τα μέσα αυτά πιθανό είναι να χρησιμοποιούνται ως εργαλείο για να κάνει την ζωή των ανθρώπων καλύτερη και μόνο γι’ αυτό.

Πώς θα σου φαινόταν αν μπορούσες να μοιραστείς τις εμπειρίες και τις ιδέες σου με τον υπόλοιπο κόσμο;
Μέσω της στήλης Tο Βήμα του Αναγνώστη, έχεις κι εσύ την δυνατότητα να μοιρασθείς τις εμπειρίες σου μαζί μας.
Διάβασε εδώ όλες τις αναλυτικές πληροφορίες !

Newsletter εγγραφή

 

Εύη Στεργίου

Σχολιάστε

Για να καταχωρήσετε το σχόλιο σας, συνδεθείτε με...Αφήστε το σχόλιό σας !
Γράψτε το όνομά σας