Το σώμα μας στην πρακτική του Τσι Κουνγκ

0
104

Το Τσι κουνγκ είναι η τέχνη και ταυτόχρονα η επιστήμη που χρησιμοποιεί τεχνικές αναπνοών σε συνδυασμό με σωματικές κινήσεις  για να καθαρίσει, να ενδυναμώσει και να ενισχύσει την κυκλοφορία της ζωτικής ενέργειας (chi=ενέργεια) στο σώμα και στον νου. Τσι κουνγκ σημαίνει εργασία πάνω στην ενέργεια. Είναι ασκήσεις που κινούν και δυναμώνουν το σώμα, την ψυχή και το νου. Καταλήγει να είναι θεραπευτικό γιατί απελευθερώνει τα μπλοκαρίσματα της ενέργειας που δημιουργούν πόνο και αρρώστια.

Η κινησιολογία του Τσι κουνγκ χρησιμοποιεί με έναν ιδιαίτερο και ‘’έξυπνο’’ τρόπο, τις φυσικές δυνατότητες και κινήσεις του σώματος, όπως είναι η ίδια η κίνηση και το τέντωμα.

Φυσικές τεχνικές: κίνηση, τέντωμα

Κίνηση: « Νερό που κινείται δεν αλλοιώνεται » και «μεντεσέδες που κινούνται δεν πιάνουν σκουριά». Η κίνηση στο σώμα προκαλεί την ροή του αίματος και της ενέργειας, βελτιώνει την λειτουργία των εσωτερικών οργάνων και βοηθά στην χώνευση και στην αποβολή των άχρηστων προϊόντων.

Τέντωμα: To τέντωμα δραστηριοποιεί την ροή της ενέργειας και του αίματος προκαλώντας αληθινή θεραπεία. Το τέντωμα επίσης «ξεπλένει» τους μεσημβρινούς (δίοδοι που ρέει η ενέργεια) με αποτέλεσμα να έχουμε μια βελτιωμένη ακτίνα κίνησης, να μειώνουμε τον πόνο, να επιβραδύνουμε την φθορά και, σε μερικές περιπτώσεις να υπάρχει θεραπεία και αναγέννηση των ιστών. Να ένα παράδειγμα για να γίνουν κατανοητά τα προηγούμενα: Σ’ ένα ποτάμι του οποίου το ρεύμα είναι δυνατό, το νερό απομακρύνει τ’ άχρηστα (ξύλα, μπουκάλια, πλαστικά, κλαδιά κ.τ.λ.). Αλλά σ’ ένα ποτάμι που ρέει αργά, τα σκουπίδια εναποθέτονται στις όχθες του ποταμού.

Κατά τον ίδιο τρόπο, μια μη επαρκής ροή ενέργειας και αίματος μέσα στους μεσημβρινούς και τις αρτηρίες επιτρέπει στα τοξικά προϊόντα να συσσωρεύονται στα τοιχώματα αυτών των αγωγών, καταστρέφοντας τους. Αντιθέτως, μια δυνατή ροή ενέργειας και αίματος θρέφει όλα τα μέρη του σώματος, οξυγονώνει, αναζωογονεί και αποτρέπει την συγκέντρωση τοξικών προϊόντων, παρασέρνοντάς τα σε κέντρα καθαρισμού ή σε μέρη αποβολής τους.

Αυτές οι κινήσεις του αίματος και της ενέργειας είναι οι στόχοι του Τσι κουνγκ σε κάθε μια από τις σφαίρες της δράσης του: την θεραπεία των σωματικών ασθενειών, τις νοητικές ανισορροπίες ακόμα και την πνευματική άνοια. Όλα αυτά επιτυγχάνονται όπως είπαμε με την κίνηση του σώματος, την αναπνοή και την συγκέντρωση και έλεγχο του νου. Αυτά τα τρία κύρια εργαλεία ή οι τρείς πηγές που διαθέτει ο καθένας μας για να μετακινήσει το αίμα και την ενέργεια.

Η σημασία της Σπονδυλικής Στήλης

Στο μέρος που δίνει ιδιαίτερη σημασία το Τσι κουνγκ, είναι η σπονδυλική στήλη, καθώς αυτή δεν μπορεί να υποτιμηθεί ούτε από σωματική, ούτε από νοητική, ούτε από συναισθηματική όπως βέβαια κι από  οικονομική και πνευματική άποψη και δεν μπορεί κανείς να παραλείψει την φροντίδα της. Μια πλάτη που είναι μη υγιής μειώνει την ποιότητα της ζωής του ανθρώπου, προκαλεί νοητική και συναισθηματική σύγχυση. Το Τσι κουνγκ με συγκεκριμένες ασκήσεις ενδυνάμωσής της σπονδυλικής στήλης, κρατάει μια εύκαμπτη και υγιή πλάτη που σε συνδυασμό με υγιείς καθημερινές συνήθειες, αποφέρει τεράστια οφέλη σε όλους τους τομείς της ζωής σας.

Δεδές Ιωάννης

Όμορφη Ζωή Άρθρα

Σχολιάστε

Για να καταχωρήσετε το σχόλιο σας, συνδεθείτε με...Αφήστε το σχόλιό σας !
Γράψτε το όνομά σας