Τοκετός στο νερό και ψυχολογικά οφέλη

1
365

Η γέννα του μωρού σας είναι από τα πιο σημαντικά γεγονότα της ζωής σας. Θα έχει μακροπρόθεσμες συνέπειες που θα επηρεάσουν τις πιο στενές οικογενειακές σας σχέσεις στα χρόνια που θα έρθουν. Ο τοκετός στο νερό είναι ένα δώρο που διαρκεί μια ζωή τόσο για την ίδια τη μητέρα όσο και για το ίδιο το μωρό. Μπορεί να διευκολύνει την εμπειρία του τοκετού, να σας βοηθήσει να συνειδητοποιήσετε πλήρως την αρχέγονη θηλυκή σας δύναμη, να έχετε τον έλεγχο του τοκετού σας και να δημιουργήσετε το δικό σας προσωπικό θαύμα αγάπης και δύναμης. Γιατί η γέννα ενός μωρού είναι ένα θαύμα που το δημιουργούμε εμείς!

Ο τοκετός στο νερό προσφέρει μεγαλύτερη άνεση και ευκινησία. Η μητέρα έχει πολύ μεγαλύτερη ευκολία και ελευθερία να κινείται αυθόρμητα και να αλλάζει θέση για να βοηθήσει την κάθοδο του μωρού.
• Μειώνει την πίεση στην κοιλιακή χώρα.

Το νερό επίσης συμβάλλει σε πιο αποτελεσματικές συσπάσεις της μήτρας, σε καλύτερη κυκλοφορία του αίματος που οδηγεί σε καλύτερη οξυγόνωση από τους μύες της μήτρας, σε λιγότερο πόνο για τη μητέρα και περισσότερο οξυγόνο για το μωρό.

• Βοηθάει τη μητέρα να διατηρεί την ενέργειά της.

Λόγω της αντίστασης του νερού μειώνεται το βάρος της έτσι ώστε η ίδια να μπορεί να χρησιμοποιήσει την ενέργειά της για να αντιμετωπίσει τις συσπάσεις.

• Προάγει βαθύτερη χαλάρωση.

Καθώς η μητέρα χαλαρώνει μέσα στο νερό οι ορμόνες ζωντανεύουν και η ίδια συνεχίζει τη διαδικασία πιο γρήγορα και με περισσότερο ρυθμό. Ο τοκετός με αυτόν τον τρόπο γίνεται πιο αποτελεσματικός. Το νερό χαλαρώνει τους μύες στην πυελική χώρα και μειώνει τους πόνους σε τόσο μεγάλο βαθμό με αποτέλεσμα οι γυναίκες να μη αποζητούν άλλους τρόπους για να ελέγξουν τον πόνο.

Σύμφωνα με τη θεωρία της πύλης του πόνου, που προτάθηκε το 1964 από τους Melzac και Wall, το επώδυνο ερέθισμα για να φτάσει στον εγκέφαλο πρέπει να περάσει από μια ‘Πύλη’. Η ‘Πύλη’ αυτή βρίσκεται στη πυκτωματώδη ουσία (στοιβάδα ΙΙ) του οπίσθιου κέρατος του νωτιαίου μυελού όπου υπάρχουν οι διαβιβαστικοί νευρώνες και οι ανασταλτικοί ενδονευρώνες. Άυξηση της δραστηριότητας των διαβιβαστικών νευρώνων μεταβιβάζει τον πόνο σε ανώτερα επίπεδα του Κεντρικού Νευρικού Συστήματος. Χαμηλής έντασης ερέθισμα διεγείρει τις Αβ ίνες και κλείνει η πύλη εισόδου. Αν το ερέθισμα συνεχιστεί, αναλαμβάνουν δραστηριότητα οι Αδ ίνες και C ίνες , η πύλη εισόδου ανοίγει και το ερέθισμα γίνεται επώδυνο.

Η θεωρία λοιπόν λέει ότι ο πόνος είναι ένα αισθητικό ερέθισμα και ότι υπάρχει μια πύλη διόδου του ερεθίσματος απ΄ όπου μπορεί να διέλθει ή να μη διέλθει το μήνυμα, εάν διάφοροι παράγοντες παρεμποδίσουν την διέλευσή του. Ένας τέτοιος παράγων είναι και το νερό. Το νερό καταφέρνει να διεγείρει τις Αβ ίνες οι οποίες είναι υπεύθυνες για την μεταβίβαση του αισθήματος αφής και πίεσης και ταυτόχρονα μπλοκάρει σε μεγάλο βαθμό την δραστηριότητα των Αδ και C ινών οι οποίες είναι υπεύθυνες για την μεταβίβαση του αισθήματος του πόνου.

Η βύθιση στο νερό είναι πολλές φορές πιο αποτελεσματική και πιο ασφαλής από μια επισκληρίδιο και μειώνει την ανάγκη για χρήση φαρμάκων όπως για την πρόκληση γρήγορου τοκετού. Συχνά, η απλή βύθιση στο νερό οδηγεί σε πλήρη διαστολή μέσα σε 1 με 2 ώρες.

• Όταν το  άγχος ανεβάζει την αρτηριακή πίεση, η βύθιση στο νερό συνήθως την κατεβάζει.
• Η βύθιση στο νερό βοηθάει να φύγει το άγχος και προάγει τη χαλάρωση.

Βοηθάει τη γυναίκα να ηρεμήσει και να συγκεντρωθεί στις εσωτερικές της δυνάμεις καθώς ο τοκετός γίνεται πιο έντονος.

• Όσον αφορά στα μωρά, η μετάβαση τους από το οικείο υγρό περιβάλλον της μήτρας γίνεται πιο ομαλή στο περιβάλλον του νερού.

Τα μωρά γεννιούνται με το “αντανακλαστικό της εμβύθισης” που τους επιτρέπει να κρατούν την αναπνοή τους όσο βρίσκονται σε υγρό περιβάλλον και δεν θα πάρουν ανάσα αν δεν έρθουν σε επαφή με τον ατμοσφαιρικό αέρα.

• Η υγρασία στην ατμόσφαιρα διευκολύνει την αναπνοή και είναι πολύ βοηθητική ειδικά για τις γυναίκες που έχουν άσθμα.

• Διευκολύνει το δεύτερο στάδιο του τοκετού. Το ζεστό νερό χαλαρώνει το περίνεο και αποφεύγονται με αυτόν τον τρόπο οι τραυματισμοί σε αυτήν την περιοχή.

• Ενδυνάμωση της μητέρας.

Όταν η γυναίκα φέρνει στον κόσμο το μωρό της με όλες τις αισθήσεις της, είναι ξύπνια και δεν χρησιμοποιούνται καθόλου φάρμακα, τότε η εμπειρία του τοκετού γίνεται για την ίδια η πιο σημαντική πηγή για προσωπική εσωτερική δύναμη, που θα εμπλουτίζει για πάντα τη ζωή της ως γυναίκα και ως μητέρα.

• Ενδυνάμωση του πατέρα.

Πολλοί άντρες είναι διστακτικοί και δεν θέλουν να συμμετέχουν στον τοκετό όταν γνωρίζουν ότι η γυναίκα τους θα πονέσει, θα τραυματιστεί ή θα υποφέρει από τη διαδικασία. Στον τοκετό στο νερό, όμως, ο πατέρας μπορεί να συμμετέχει από την αρχή ενεργά. Ο πόνος και το άγχος μειώνονται όταν η γυναίκα βρίσκεται μέσα στο νερό, με αποτέλεσμα να είναι πιο εύκολο για τους μπαμπάδες να συμμετέχουν και να έχουν ενεργό ρόλο καθ’ όλη τη διάρκεια του τοκετού.

• Ενδυναμώνει τις οικογενειακές σχέσεις.

Καθώς οι πόνοι της γυναίκας μειώνονται δραματικά, οι μπαμπάδες είναι πιο πρόθυμοι να έχουν ενεργό ρόλο στον τοκετό, κάτι που δημιουργεί πιο δυνατούς οικογενειακούς δεσμούς. Επίσης, αυξάνονται οι πιθανότητες για μια χαρούμενη γέννα. Γονείς και μωρό μοιράζονται μια θαυμάσια εμπειρία, που θα ενδυναμώσει την μεταξύ τους σχέση για το υπόλοιπο της ζωής τους.

• Καλύτερη σχέση μητέρας-παιδιού.

Μια μητέρα που έχει μια πολύ όμορφη εμπειρία τοκετού, ενός φυσικού τοκετού χωρίς παρεμβάσεις αλλά βασιζόμενη στις δικές της δυνάμεις, θα αναπτύξει μια πολύ θετική και ιδιαίτερη σχέση με το παιδί της, τόσο πνευματικά όσο και συναισθηματικά. Αντίστοιχα, ένα μωρό που έχει μια γέννα εύκολη, όχι τραυματική, όχι επίπονη, ήρεμη θα έχει έναν ιδιαίτερο δεσμό με τον γονιό του. Αυτή η εξαιρετικά θετική αρχή στη σχέση τους θα ενδυναμώνει για πάντα τον δεσμό γονιού-παιδιού.

Επίσης, συμβάλλει στη θετική εξέλιξη της ανθρωπότητας. Βασιζόμενοι σε έρευνες πολλοί ψυχολόγοι και άλλοι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι τα μωρά που γεννιούνται με ήρεμο, φυσικό τρόπο εξελίσσονται σε πιο ευγενικούς ενήλικες και έχουν μεγαλύτερη ικανότητα να αντιμετωπίζουν τα προβλήματα με μη βίαιους τρόπους.

Πηγές:
• Ottani, Patricia A. (1995). When Parents Ask: What about Waterbirth? The Journal of Perinetal Education, 4:3, 1-6
• Lichy, R. & Herzberg, E. (1993). The Waterbirth Handbook. United Kingdom: Gateway Books

Τοκετός στο νερό και ψυχολογικά οφέλη

https://www.pinterest.com/pin/350717889710902159/

Άντζελα Κρητικού

1 σχόλιο

  1. […] Μάθε, εκπαιδεύσου, μελέτησε. Σχεδίασε τον τοκετό σου πάνω στις πληροφορίες που θα συλλέξεις, από ειδικούς, από βιβλία, από μαθήματα, από σεμινάρια. Εσύ τώρα είσαι αυτή που θα πάρει τον έλεγχο στα χέρια της ώστε να οργανώσεις όλες τις πληροφορίες που θα οδηγήσουν να σχεδιάσεις τον ιδανικό τοκετό. […]

Σχολιάστε

Για να καταχωρήσετε το σχόλιο σας, συνδεθείτε με...Αφήστε το σχόλιό σας !
Γράψτε το όνομά σας